lördag 17 december 2016

Turister får böta för offroad-körning vid Mývatn

Foto: Umhverfisstofnun
Två utländska turister får böta 100 000 isländska kronor var för offroad-körning. I tisdags försökte de köra upp till toppen av Hverfjall vid Mývatn. Försöket misslyckades - men fordonen lämnade djupa spår i den känsliga terrängen. Med hjälp av fotografier på bilarna kunde polisen spåra upp och bötfälla förarna.

På Island är ingen offroad-körning tillåten. Ändå är det vanligt att bilister ger sig ut i den känsliga terrängen. Och det är inte bara utländska turister som säger sig inte känna till reglerna som struntar i förbudet. En del isländska bilister följer inte heller reglerna.

I tisdags försökte två utländska turister i två bilar ta sig upp till toppen av Hverfjall vid Mývatn. Hittills har vintern på Island varit ovanligt mild och det var därför ingen tjäle i marken. Att marken inte frusit gjorde att bilarna lämnade särskilt djupa spår efter sig. Fjället var dock för brant för att de skulle lyckas ta sig hela vägen upp.

Hverfjall är fridlyst. Umhverfisstofnun skriver på Facebook att det är viktigt att skadorna efter bilisterna åtgärdas snabbt. Om det regnar riskerar spåren att bli ännu djupare och att breda ut sig. Dessutom kan spår efter fordon få andra bilister att tro att det är tillåtet att köra på fjället.

Med hjälp av fotografier på bilarna kunde polisen spåra upp och bötfälla bägge förarna. Båda var utländska turister. Bägge accepterade att betala 100 000 isländska kronor i böter för den olagliga körningen. Det skriver polisen i Norðurland eystra på Facebook.