fredag 23 december 2016

Unga islänningar ratar rockan på Þorláksmessa

Det är främst äldre islänningar som håller liv i traditionen att äta rocka dagen före julafton. Bland yngre islänningar är det få som lockas av den jästa fisken. Rocka är betydligt populärare på landsbygden än i huvudstadsregionen. Det är dessutom fler män än kvinnor som väljer att äta rocka i dag. Det visar en undersökning utförd av MMR.

Dagen före julafton firas på Island Þorláksmessa efter helgonet Þorlákur Þórhallsson. I synnerhet i Västfjordarna är jäst rocka ett givet inslag i firandet. Rockan är konsistensmässigt inte helt olik lutfisk. Det som får många att avstå är i stället den fräna lukten av ammoniak.

Just lukten har närmast skapat en ny tradition. Det är många restauranger som just i dag serverar rocka för att matgästerna ska slippa tillaga den illaluktande fisken i hemmet.

I dag är det 36 procent som tänker äta rocka, en ökning med 0,2 procentenheter jämfört med förra året. Årets siffra är dock den näst lägsta sedan MMR 2011 började att ställa frågor om islänningars matvanor dagen före julafton.

Alla är dock inte förtjusta i den jästa fisken. Bara 20 procent av islänningar i åldern 18 till 29 år tänker äta rocka i dag medan hela 56 procent av islänningar som har fyllt 68 år ser till att få rocka på tallriken.

På landsbygden säger 48 procent ja till rocka medan det i huvudstadsregionen bara är 29 procent som har den på matsedeln. Rockan är också populärare bland män än bland kvinnor. Det är 40 procent av männen som äter rocka jämfört med 32 procent av kvinnorna.

Skillnaderna är stora även när det gäller partisympatier. Bland Socialdemokraternas väljare - som traditionellt har ganska hög medelålder - är det 51 procent som äter rocka i dag. Bland Piratpartiets i genomsnitt betydligt yngre sympatisörer är det bara 22 procent som tänker äta rocka.

Här kan du läsa mer om traditionen att äta jäst rocka dagen före julafton.