torsdag 22 december 2016

Valahnjúkur spärras av efter växande spricka i klippan

En växande spricka i marken gör att myndigheterna stänger Valahnjúkur på Reykjanes för besökare. Risken för ras från klippan anses enligt Víkurfréttir ha ökat markant. Området är sedan tidigare plågat av erosion. Hur länge avspärrningen kommer att gälla är oklart. Den som struntar i beslutet och ändå ger sig upp på klippan utsätter sig för en stor risk.

Valahnjúkur på Reykjanes besöks årligen av omkring 200 000 personer. Det är bland annat den heta källan Gunnuhver, fyren Reykjanesviti och utsikten över klippön Eldey som lockar. Men lockar gör också Valahnjúkur, en klippformation inte långt från halvöns sydvästra spets.

Ras från klipporna är inte ovanligt. Havets vågor bidrar till en ständigt pågående erosion. Men de senaste dagarna har en spricka i marken vid Valahnjúkur vuxit rejält.

Risken för ett ras har därför ökat väsentligt - inte minst i närheten av sprickan. Myndigheterna har därför beslutat att spärra av stigen upp på Valahnjúkur. Hur länge avspärrningen kommer att vara på plats är oklart.