söndag 1 januari 2017

97 procent nöjda med Guðni Th. Jóhannesson

Guðni Th. Jóhannessons första fem månader som Islands president är en succé. Hela 97,3 procent av islänningarna anser att han gör ett bra jobb. Bara 2,7 procent är missnöjda med hans första tid som statschef. Det visar en opinionsundersökning utförd av Vísir.

I somras valdes Guðni Th. Jóhannesson till Islands president med 39,1 procent av rösterna. Han förutspådde redan då att den första tiden som statschef skulle kunna bli en utmaning. Ett ovisst alltingsval utan tydligt regeringsunderlag var något han trodde skulle kunna bli verklighet.

Så blev det också. Drygt två månader sedan alltingsvalet finns det fortfarande ingen ny regering på plats. Vid fyra tillfällen har Guðni Th. Jóhannesson formellt utsett regeringsbildare.

Trots att Island alltjämt saknar regering är islänningarna mycket nöjda med Guðni Th. Jóhannessons första fem månader som president. Hela 97,3 procent tycker att han gör ett bra jobb. Bara 2,7 procent svarar att de är missnöjda med Guðni Th. Jóhannesson.

I vissa grupper är stödet för presidenten hundraprocentigt. Där återfinns väljarna i den nordöstra valkretsen och sympatisörer till Renässans.

Missnöjet är mest utbrett bland anhängare till Folkets parti. Där uppger hela 34 procent att de inte är nöjda med Guðni Th. Jóhannesson. Den valkrets där missnöjet är störst är den södra. Där är det knappt 6 procent som anser att presidenten inte gör ett bra jobb.