söndag 8 januari 2017

Arnaldur Indriðason sålde bäst på Island 2016

Arnaldur Indriðason var den bästsäljande författaren på Island under 2016. Hans Petsamo tog första platsen före deckarrivalen Yrsa Sigurðardóttirs Aflausn. Den utländska författare som sålde bäst var J.K. Rowling. Men samtliga böcker på tio i topp var skrivna av isländska författare. Det visar statistik från Félag íslenskra bókaútgefenda.

Deckarduellen mellan Arnaldur Indriðason och Yrsa Sigurðardóttir har blivit en årlig tradition. Bägge släpper böcker inför julhandeln - och bägge tävlar sedan om bästsäljarlistans första plats.

Arnaldur Indriðason är än så länge den av de två deckargiganterna som brukar avgå med segern. Det gjorde han även 2016. Hans Petsamo var förra årets bästsäljande bok före Yrsa Sigurðardóttirs Aflausn.

Trea på topp tio var barnboken Pabbi prófessor av Gunnar Helgason. Samtliga böcker bland de tio främsta var också skrivna av islänningar.

Den utländska författare som sålde bäst var J.K. Rowling. Hennes Harry Potter og bölvun barsins slutade på plats elva på bästsäljarlistan.