söndag 29 januari 2017

Avskaffar lag som tvingar Reykjavík utöka fullmäktige

Reykjavík slipper nästa år utöka antalet platser i kommunfullmäktige från dagens 15 till 23. Kommunminister Jón Gunnarsson tänker riva upp den lag om utökningen som klubbades i alltinget för sex år sedan. I stället för en tvingande utökning blir det nu upp till kommunen att avgöra hur många ledamöter som ska finnas i fullmäktige.

För sex år sedan drev den rödgröna regeringen igenom en ny lag om kommunfullmäktige. En av punkterna var att kommuner som har fler än 100 000 invånare måste ha mellan 23 och 31 ledamöter i fullmäktige.

Den enda kommunen som berördes av denna förändring var Reykjavík. Utökningen behövde dock inte genomföras redan till valet 2014. Däremot var det nödvändigt att tillämpa den nya regeln vid nästa kommunalval våren 2018.

I dag har kommunfullmäktige i Reykjavík 15 ledamöter. De representerade vid årsskiftet kommunens 122 460 invånare.

Den nya lagen gjorde det möjligt för kommunen att välja ett udda antal ledamöter mellan 23 och 31. Utökningen har varit måttligt populär i Reykjavík. Planen har därför hittills varit att utöka till 23 ledamöter.

Men nu ser det ut som att kommunen slipper att skapa fler platser i fullmäktige. Kommunminister Jón Gunnarsson tänker enligt Morgunblaðið inom kort lägga ett förslag som avskaffar den tvingande bestämmelsen i lagen. I stället blir det upp till kommunpolitikerna själva att besluta om antalet platser.