lördag 21 januari 2017

Bagageförvaring i parkeringshus i Reykjavík

Tre parkeringshus i centrala Reykjavík kommer att utrustas med förvaringsskåp. Bagageförvaring har redan öppnats i parkeringshuset Traðarkot vid Hverfisgata. Inom kort installeras skåp även i parkeringshusen på Vesturgata och på Kalkofnsvegur. De nya förvaringsskåpen är resultatet av ett samarbete mellan företaget Dótel och kommunala Bílastæðasjóður.

Efterfrågan efter bagageförvaring i Reykjavík har ökat i takt med turismen. Sedan tidigare finns förvaringsskåp på busstationen BSÍ, på inrikesflygplatsen och i bussföretaget Graylines lokaler på Holtavegur.

Nu har företaget Dótel - som driver verksamheten med förvaringsskåp - kommit överens med Bílastæðasjóður om att installera bagageförvaring i tre parkeringshus i centrala Reykjavík. Skåpen är redan på plats i parkeringshuset Traðarkot på Hverfisgata 20. Inom kort kommer det att finnas förvaringsskåp i parkeringshusen på Vesturgata (ingången är från Mjóstræti) och Kalkofnsvegur 1.

Skåpen övervakas med övervakningskameror. Dygnspriserna börjar på 290 isländska kronor och slutar på 1 690 kronor. De minsta skåpen är lämpliga för exempelvis nycklar eller en handväska. De största skåpen rymmer ett par resväskor.

Förvaringsskåpen används inte bara för bagage. Ett skäl till den ökade efterfrågan är uthyrningen av rum genom Air Bnb och liknande tjänster. Ofta sker överlämningen av nycklar genom ett förvaringsskåp i stället för att hyresvärd och hyresgäst träffas.

Eftersom skåpen låses med kod och inte med nyckel kan en person låsa in föremål och en annan hämta dem.