fredag 27 januari 2017

Birna Brjánsdóttir fanns i bilen vid hamnen i Hafnarfjörður

Birna Brjánsdóttir finns i bilen när de två misstänkta sjömännen parkerar vid Polar Nanoq på lördagsmorgonen. Det är först senare på dagen som en av männen tros ha gjort sig av med kroppen. Under denna tid körs hyrbilen omkring 150 kilometer. Därför tror polisen att kroppen kastats i vattnet mellan Grindavík och Óseyrarbrú.

De två grönländska sjömän som sitter häktade misstänkta för inblandning i Birna Brjánsdóttirs död har hela tiden förnekat brott. De senaste förhören med männen hölls i onsdags. Några nya förhör är inte planerade förrän efter helgen.

I den hyrbil som de två misstänkta disponerade hittades blodspår från Birna Brjánsdóttir. Totalt kördes bilen omkring 300 kilometer under ett dygn. Polisen försöker alltjämt kartlägga bilens rörelser mellan 7 och 11.30 lördagen den 14 januari. Bilen körs då enligt polisen mellan 100 och 150 kilometer.

Sista gången Birna Brjánsdóttir syns i livet är klockan 5.25 vid Laugavegur 31 i Reykjavík. Bara någon minut senare befinner hon sig i männens hyrbil.

När bilen parkeras vid trålaren Polar Nanoq i hamnen i Hafnarfjörður klockan 6.10 tror polisen att hon finns i bilen. Hon syns dock inte på några övervakningskameror från hamnen. Polisen utgår från att hon är död vid denna tidpunkt.

Det tar alltså 45 minuter från centrala Reykjavík till hamnen i Hafnarfjörður. Resan - som bland annat går via Golfklúbbur Garðabæjar og Kópavogs där bilen fastnar på övervakningsbilder vid en förrådsbyggnad - tar under normala omständigheter bara 25 minuter. Någonstans längs vägen kan bilen alltså ha stått still i ungefär 20 minuter.

I hamnen går en av de två sjömännen ombord trålaren medan den andre vid 7-tiden lämnar hamnen. Han återvänder först vid 11.30. Under tiden tros mannen ha försökt rengöra bilen invändigt. Han tros också ha kastat Birna Brjánsdóttirs kropp i havet någonstans mellan Grindavík och Óseyrarbrú på sydkusten.

En islänning som genom sitt yrke är bekant med männen säger till Stundin att de har begränsad kännedom om vägarna och området. Enligt uppgiftslämnaren känner de bara till Reykjavíkområdet och vägen till Blå lagunen. Han tror därför att den misstänkte kört Reykjanesbraut mot Keflavík, svängt av mot Grindavík och sedan dumpat kroppen någonstans i havet längs väg 427 mot Þorlákshöfn.

Denna sträcka ingår i det område där även polisen tror att kroppen kastats i havet. En dumpningsplats här skulle också överensstämma med bilens körsträcka. Polisen försöker med hjälp av experter alltjämt kartlägga havsströmmar och vindriktningar för att kunna fastslå en trolig dumpningsplats.

Bägge männen besökte Enski barinn vid Austurvöllur i Reykjavík under lördagsnatten. En av dem tillbringade ett par timmar på baren medan den andre befann sig där till strax före stängningsdags då han blev utkastad. Skälet var att han var så berusad att han somnade vid bordet.

Mannen vann under kvällen en tävling där priset var åtta starköl. Han ska dock inte ha druckit alla själv. Han beställde också öl och snaps under kvällen. Det är också han som några timmar senare går ombord Polar Nanoq medan kollegan på nytt sätter sig i hyrbilen.

Enligt Stundin ska mannen ha kontaktat sin flickvän på Grönland efter att Polar Nanoq vänt tillbaka mot Island. Han ska då ha berättat att han under lördagsnatten var så berusad att han knappt mindes något av den. Vid ett tillfälle ska han dock tro sig ha sett två kvinnor i hyrbilen.

Om mannen sagt samma sak i förhör är inte känt. I så fall skulle det kunna tyda på att de två misstänkta inte pratat ihop sig medan trålaren var ute till havs.

I hyrbilen fanns en ylletröja tillhörande en tredje besättningsman. Han reagerade under lördagen på att den hamnat i tvätten. Förklaringen han ska ha fått var att en av männen kräkts på den.

Polisen väntar alltjämt på svar från dna-prov som tagits i hyrbilen och ombord Polar Nanoq. Bland annat har kläder tillhörande de två misstänkta skickats för analys.

Om ingen berättar eller den inte återfinns kommer polisen däremot inte att få något svar om Birna Brjánsdóttirs mobiltelefon. Den stängdes av eller fick slut på batteriet klockan 5.50 på lördagsmorgonen. Det står nu klart att det inte går att säga vad det var som hände.

Här kan du läsa mer om Birna Brjánsdóttirs försvinnande.