söndag 22 januari 2017

Birna Brjánsdóttirs dna i grönländarnas hyrbil

Birna Brjánsdóttir färdades i de två grönländska sjömännens hyrbil förra lördagen. Det anser polisen nu är bevisat sedan dna från den försvunna 20-åringen hittats i bilen. Just nu pågår en av de största sökinsatserna i Islands historia. På söndagsmorgonen gav sig omkring 500 personer ut för att söka efter spår efter Birna Brjánsdóttir.

Vid lunchtid i dag fick polisen svar från Nationellt forensiskt centrum på de dna-prov från männens hyrbil som skickades in för analys tidigare i veckan. Det handlade bland annat om spår av blod. Det är nu fastställt att det rör sig om dna från Birna Brjánsdóttir. Det uppger polisen i ett pressmeddelande.

Polisen anser därmed att det är bekräftat att Birna Brjánsdóttir färdats i den hyrbil - en röd Kia Rio - som två grönländska sjömän använde förra lördagen.

Inga förhör har hållits med de två dråpmisstänkta grönländarna sedan i fredags. Hittills har de inte förnekat att de skulle ha träffat Birna Brjánsdóttir, men de har heller inte medgett att de skulle ha träffat henne.

Grönländarnas koppling till hyrbilen är stark. En av dem står på hyresavtalet. På övervakningsbilderna från Laugavegur - där de passerar Birna Brjánsdóttir på gatan - går de inte att identifiera. Men bägge anländer i hyrbilen till hamnen i Hafnarfjörður klockan 6.10 på lördagen. Bilderna från hamnen är av betydligt bättre kvalitet eftersom kamerorna är nyare.

Polisen ska ha skaffat sig en ganska god uppfattning om hur hyrbilen körts mellan klockan 5.25 - då Birna Brjánsdóttir tros ha hamnat i bilen på Laugavegur - och klockan 7. De närmaste fyra och en halv timmarna är alltjämt en gåta. Det är under denna tid som polisen tror att en av de två misstänkta kan ha gjort sig av med Birna Brjánsdóttirs kropp och tillhörigheter.

Med hänvisning till det misstänkta brottets art ville åklagaren häkta grönländarna i fyra veckor. Héraðsdómur Reykjaness beslutade dock bara om häktning i två veckor. Det beslutet överklagades till Hæstiréttur Íslands. Den nya bevisningen innebär att häktningstiden sannolikt kommer att förlängas.

Polisen har inte planerat några förhör med de två häktade under helgen. Det är oklart om dna-fyndet kommer att leda till nya förhör redan i dag.

Tidigare släpptes en tredje besättningsman från trålaren Polar Nanoq. Mannen kopplades till fyndet av 20 kilo hasch ombord. Mannen häktades tidigare i veckan misstänkt för grovt narkotikabrott. Polisen tror nu inte att han haft något med smugglingsförsöket att göra. I stället riktas misstankarna mot en av de två dråphäktade.

På söndagsmorgonen gav sig omkring 500 personer från den frivilliga räddningstjänsten ut för att fortsätta sökandet efter Birna Brjánsdóttir. Sökinsatsen är en av de största i Islands historia. Hittills har inga nya spår hittats.

Här kan du läsa mer om sökandet efter Birna Brjánsdóttir och här kan du se bilder från gårdagens sökande.