torsdag 26 januari 2017

En av fyra nöjd med Islands nya regering

Bara var fjärde islänning är nöjd med landets nya regering. Nästan hälften av väljarna är missnöjda med den nytillträdda koalitionen mellan Självständighetspartiet, Renässans och Ljus framtid. Anmärkningsvärt är att bara var tredje av Ljus framtids sympatisörer är nöjd med regeringen. Stödet är betydligt starkare hos de två övriga partierna. Det visar en undersökning utförd av Maskína.

Koalitionen mellan Självständighetspartiet, Renässans och Ljus framtid har minsta möjliga majoritet i alltinget. Med 32 av 63 platser i parlamentet kan regeringen få svårt att hantera konflikter och stridsfrågor.

Dessutom är väljarna måttligt entusiastiska. Bara 25,3 procent svarar enligt Maskína att de är nöjda med den nya regeringen. Hela 47 procent är missnöjda medan 27,7 procent varken är positiva eller negativa till regeringens arbete.

Stödet är starkare bland män, höginkomsttagare och högskoleutbildade. Kvinnor, låg- och medelinkomsttagare och grundskoleutbildade svarar mer sällan att de är nöjda med regeringen.

Under förhandlingarna mellan de tre partierna var det ingen hemlighet att många inom Ljus framtid helst inte ville regera med Självständighetspartiet. Så blev det ändå. Det är bara 30,6 procent av Ljus framtids väljare som är nöjda med regeringen. Hos Självständighetspartiet är motsvarande siffra 79,8 procent och hos Renässans 77,4 procent.

Bland anhängarna till oppositionspartierna är stödet ännu svagare. Inte en enda av Socialdemokraternas väljare är nöjda med regeringen. Hos Piratpartiet är 0,7 procent nöjda. hos Gröna vänstern är 1,1 procent nöjda och hos Framstegspartiet är 13,4 procent nöjda.