söndag 22 januari 2017

Försvunna Birna Brjánsdóttir hittad död vid Selvogur

Birna Brjánsdóttir har hittats död vid fyren vid Selvogur. Kroppen är ännu inte formellt identifierad, men polisen utgår från att det rör sig om den saknade 20-åringen. Polisen utgår från att någon har bragt henne om livet. Det var en av kustbevakningens helikoptrar som upptäckte en kropp i strandkanten vid fyren.

Vid en presskonferens klockan 17 lokal tid i dag meddelade polisen i Reykjavík att Birna Brjánsdóttir påträffats död. Polisen utgår från att hon inte har dött en naturlig död. Polisens huvudteori är att hon dödats i bilen.

Dödsorsaken står sannolikt klar inom de närmaste dagarna när obduktionen genomförts. Kroppen är heller inte identifierad, men polisen är säkra på att det rör sig om den försvunna 20-åringen.

Kustbevakningens helikopter TF-LÍF flög vid 13-tiden över Selvogur - som ligger mellan Grindavík och Þorlákshöfn på sydkusten - när besättningen upptäckte en kropp i strandkanten strax väster om fyren Selvogsviti. Helikoptern landade i närheten. Polis kallades till platsen för att ta hand om kroppen.

Polisen tror att kroppen har kastats i vattnet och drivit i land. Polisen tror inte att den som kastat henne i vattnet använt båt. Om båt har använts har det inte varit Polar Nanoq, den trålare som de två misstänkta sjömännen arbetar på.

Det anses däremot vara sannolikt att Birna Brjánsdóttir kastats i havet vid en annan plats än vid Selvogsviti. Denna plats skulle kunna vara bron Óseyrarbrú över älven Ölfusá eftersom ett stort antal räddningsarbetare sökt i området under eftermiddagen.

Sökandet vid Óseyrarbrú återupptogs efter presskonferensens slut. Bland annat har inte Birna Brjánsdóttirs mobiltelefon hittats.

I nuläget vet inte polisen om Birna Brjánsdóttir utsatts för sexualbrott. Polisen besvarade inga frågor om eventuella skador på kroppen.

De två dråpmisstänkta grönländarna har ännu inte fått kännedom om likfyndet. Bägge sitter i isolering på fängelset Litla-Hraun. De ska dock känna till att det hittats blodspår i bilen.

Nya förhör med männen genomförs först under måndagen eller tisdagen.

Hittills har de två misstänkta - i den mån de har pratat under förhör - haft samstämmiga berättelser. De hade också drygt fyra dygn på sig från att Birna Brjánsdóttir försvann klockan 5.25 i Reykjavík förra lördagen fram till att polisen bordade Polar Nanoq.

Tidigare i dag fick polisen besked om att Birna Brjánsdóttirs dna påträffats i den hyrbil som de två grönländarna disponerade. Detta prov var bara ett i raden av flera som skickades på analys. Polisen väntar på svar från fler prover tagna i hyrbilen, från männens kläder och ombord Polar Nanoq.

Enligt obekräftade uppgifter ska polisen ha funnit tydliga spår av rengöringsmedel i bilen. Detta har inte varit en del av uthyrarens vanliga städning. En del av den tid som bilen inte stått i hamnen i Hafnarfjörður kan alltså ha ägnats åt att försöka tvätta den ren från blodspår och annat. I dna-analysen kan dock blod och rengöringsvätskor separeras.

Det blodprov som visade sig innehålla Birna Brjánsdóttirs dna var det som polisen hade gett högst prioritet. Svar på övriga prov väntas under veckan.

De två grönländarna sitter sedan tidigare häktade misstänkta för dråp. En av männen är i 25-årsåldern och den andre i 30-årsåldern. Ingen av dem är sedan tidigare kända av isländsk polis. Den som tros ha kört bilen ska enligt Stundin tidigare vara dömd för narkotikabrott på Grönland. Han ska vid ett tillfälle dessutom ha anmälts för sexualbrott, men åtalades aldrig.

Bägge männen misstänks nu även för grovt narkotikabrott. Ombord Polar Nanoq hittade polisen drygt 20 kilo hasch. Polisen ser dock inga kopplingar mellan narkotikasmugglingen och det misstänkta dråpet av Birna Brjánsdóttir.

Straffet för dråp är minst fem års fängelse. Maxstraffet är livstids fängelse.

Omkring 440 personer från den frivilliga räddningstjänsten deltog i dagens sökande. De kallades vid 14.30-tiden tillbaka till räddningsstationerna i Grindavík och Hafnarfjörður. Då hette det officiellt att nya tips eller spår inkommit och att sökandet därför skulle flyttas till nya platser.

Här kan du läsa mer om sökandet efter Birna Brjánsdóttir och här kan du se presskonferensen i sin helhet.