tisdag 17 januari 2017

Fortsatt intern kritik mot Bjarni Benediktssons ministerval

Kritiken mot Bjarni Benediktssons val av ministrar tystnar inte. I den södra valkretsen är upprördheten alltjämt stor mot att Självständighetspartiets näst starkaste distrikt inte fick någon representant i den nya regeringen. Alltingsledamoten Páll Magnússon beskriver ministervalet som ett misstag som bör rättas till så snart som möjligt.

I den regeringen som tillträdde i förra veckan har Självständighetspartiet sex ministerposter. Men statsminister Bjarni Benediktsson valde att inte utse en minister från var och en av de sex valkretsarna. I stället blev den södra valkretsen utan någon representant i regeringen.

I valet i oktober var den södra valkretsen Självständighetspartiets näst starkaste. Partiet fick 31,5 procent av rösterna och fyra av tio mandat. Starkare var partiet bara i Bjarni Benediktssons egen valkrets i sydväst. Där fick Självständighetspartiet 33,9 procent. Det var också denna valkrets som han tilldelade två ministerposter.

Att den södra valkretsen blev utan representation i regeringen tycks närmast ha kommit som en chock för många regionala partiföreträdare. Den interna kritiken mot Bjarni Benediktsson har varit hård - och den visar inga tecken på att avmattas.

Páll Magnússon var Självständighetspartiets toppkandidat i den södra valkretsen. Han har redan tidigare dömt ut Bjarni Benediktssons val. Han säger till RÚV att valkretsen så snart som möjligt bör få en ministerpost:
"Jag betraktar detta som ett misstag. ... Partiets ordförande är en förnuftig människa och rättar säkert till det vid första tillfälle. ... Han kan korrigera detta misstag genom att en ledare i Självständighetspartiets starkaste fäste ska sitta vid regeringens bord när Självständighetspartiet ingår i regeringen. Detta är en enkel sak."
Páll Magnússon står dock bakom både Bjarni Benediktsson och den nya regeringen.

En annan som hoppas på en snar ändring är Kjartan Björnsson, kommunfullmäktiges ordförande i Árborg. Han säger till Vísir att Bjarni Benediktsson lagt ett slags patiens med ministerposterna där han sett sig tvingad att ge två av de sex portföljerna till kvinnor:
"Vi borde ha fått en minister och jag tror att Bjarni kommer att utnyttja första tillfälle att låta oss få en minister vid nästa skifte."
Unnur Þormóðsdóttir representerar Självständighetspartiet i kommunfullmäktige i Hveragerði. Hon säger till Vísir att landsbygden har för få röster i den nya regeringen:
"Vi har fräckt förbigåtts och jag tycker att det är mycket underligt att ett område som den södra valkretsen, som är en av självständighetspartisternas främsta nästen, skulle förbigås vid fördelningen av ministerposter. Jag tycker att landsbygdsunderskottet är stort i regeringens val och ministerposter och jag upplever att landsbygden bara ges fingret och jag tycker att detta är en enbart dålig sak."
Eiríkur Björgvinsson, kommunchef i Akureyri, har en liknande syn på Bjarni Benediktssons val. Han säger till RÚV att landsbygden inte har tillräckligt utrymme i trepartikoalitionen med Ljus framtid och Renässans:
"Det är visserligen en viss slagsida i själva regeringen, men jag tror att det också är en utmaning för den att sköta sig gentemot alla medborgare, och naturligtvis invånarna i huvudstadsregionen också."
Samma uppfattning har alltingsledamoten Njáll Trausti Frið­berts­son som även han är hemmahörande i Akureyri. Han säger i Morgunblaðið att Reykjavíkområdet har för stort inflytande i den nya regeringen. Han uppger också att det inte var hans första alternativ att bilda regering med Ljus framtid och Renässans.

Gruppledaren Birgir Ármannsson säger till RÚV att några förändringar i regeringen inte är aktuella. Han anser att det är naturligt att vissa blir besvikna eftersom Bjarni Benediktsson har en lång rad faktorer att ta hänsyn till:
"Ordföranden kom med sitt förslag och det fick avgörande stöd i alltingsgruppen. Det är det resultat som står fast."
Här kan du läsa mer om kritiken mot fördelningen av ministerposter.