lördag 7 januari 2017

Gångstigar vid Skógafoss stängs för besökare

Foto: Umhverfisstofnun
Flera gångstigar vid Skógafoss stängs för besökare fram till den 17 mars. En varm och blöt vinter i kombination med ovanligt många besökare har förvandlat området till lervälling. För att undvika leran väljer många besökare att gå vid sidan om stigarna med skador på växtligheten som följd. Nu ska stigarna vid vattenfallet förbättras.

I början på december stängde Umhverfisstofnun tillfälligt gångstigar vid Skógafoss. En av stigarna var den som leder fram till Skógaheiði ovanför vattenfallet.

Åtgärderna har enligt myndigheten inte varit tillräckliga. Gångstigarna förblir därför stängda till och med den 17 mars. Det uppger Umhverfisstofnun i ett pressmeddelande. Myndigheten ska under tiden förbättra stigarna med hjälp av grus.

Det är flera faktorer som ligger bakom beslutet. Hittills har vintern varit både varm och blöt. Det finns ingen tjäle i marken vid Skógafoss. Besökarna har också varit ovanligt många.

När de befintliga stigarna förvandlas till lervälling väljer många besökare att försöka gå runt dem. Då skadas i stället den känsliga växtligheten i området. Om inget görs riskerar växtligheten att förstöras ytterligare.