tisdag 3 januari 2017

Gröna vänstern i ny invit till Självständighetspartiet

Självständighetspartiet, Renässans och Ljus framtid träffas i dag på nytt för att fortsätta regeringsförhandlingarna. Samtidigt har Gröna vänstern, Framstegspartiet och Socialdemokraterna de senaste dagarna diskuterat ett samarbete. De ska också ha vänt sig till Självständighetspartiet med konkreta förslag - men troligtvis  för sent.

I går hölls ett första formellt möte mellan Självständighetspartiet, Renässans och Ljus framtid. De tre partierna ska enligt medieuppgifter vara överens om lösningar på flera avgörande frågor som fiskekvotsystemet, jordbrukspolitiken och EU-frågan.

När Självständighetspartiets ledare Bjarni Benediktsson i Morgunblaðið fick frågor om Europapolitiken uttryckte han sig svävande, men upprepade att partiets hållning är att Island ska stå utanför unionen. Uppgifter gör gällande att partiet kommer att låta Ljus framtid och Renässans lägga fram ett förslag om en folkomröstning om återupptagna EU-förhandlingar. Men Självständighetspartiet förbinder sig inte att rösta ja till det:
"Det är inte vår politik att hålla en sådan folkomröstning och vi har inte gjort en överenskommelse om något sådant. ... Det är naturligtvis en verklighet som alla ser att sådana frågor kan komma fram i tinget och det är inget som enskilda alltingsgrupper kan förhindra. Och det vore oförnuftigt."
Fortfarande återstår flera frågor att lösa. En av dem ryktas vara förändringar av grundlagen. Där är det Ljus framtid som vill gå betydligt längre än Renässans och Självständighetspartiet.

Benedikt Jóhannesson, ledare för Renässans, sade i Morgunblaðið i går inför mötet att han den här gången räknar med att de tre partierna kommer att lyckas bilda regering. Han har tidigare sagt att ett besked i regeringsfrågan kan komma redan i veckan:
"Vi har diskuterat tillräckligt mycket för att tro att detta ska fungera denna gång."
I dag träffas de tre partierna på nytt för att fortsätta förhandlingarna.

Under gårdagen framkom det att Gröna vänstern, Framstegspartiet och Socialdemokraterna ska ha diskuterat förutsättningarna för ett samarbete. Samtalen ska ha syftat till att erbjuda Självständighetspartiet ett alternativ till en koalition med Renässans och Ljus framtid.

Åtminstone Gröna vänstern och Framstegspartiet ska ha vänt sig till Bjarni Benediktsson med förslag på lösningar i vissa stridsfrågor. Det är inte känt hur han ska reagerat. Gröna vänsterns ledare Katrín Jakobsdóttir sade i Morgunblaðið att hon inte ansåg att samtalen mellan de tre partierna ställde sig i vägen för regeringsförhandlingarna:
"Självständighetspartiet deltar i andra förhandlingar och vi anser att de förhandlingarna inte ska störas. Så detta samtal har varit mellan oss om vad de tre partierna har gemensamt och inte."
Däremot bjöds Piratpartiet inte in till dessa överläggningar.

Gröna vänstern ska enligt obekräftade uppgifter ha föreslagit förhandlingar med Självständighetspartiet och Framstegspartiet. Det förefaller som ett sista och sent försök att stoppa en höger- och mittenkoalition. Gröna vänstern har tidigare sagt nej till samarbete med Framstegspartiet. Inte heller har diskussioner med Självständighetspartiet lett till några resultat.

Kovändningen från Gröna vänstern kommer sannolikt för sent. En som var besviken över detta var Elliði Vignisson, ledare för Självständighetspartiet på Västmannaöarna. Han skrev i ett blogginlägg att Gröna vänsterns senfärdighet förhindrat möjligheten att bilda den regering han helst ville se med Självständighetspartiet, Gröna vänstern och eventuellt Framstegspartiet:
"Där med sopas från bordet en möjlighet för det isländska folket att lösa de senaste årtiondenas stridsfrågor under ledning av de två största partierna i alltinget som är motpoler och därför har bred ingång till reformer."
Här kan du läsa mer om regeringsbildningen.