torsdag 19 januari 2017

Gröna vänstern kraftigt uppåt i ny mätning

Gröna vänstern ökar till 24,3 procent i den senaste opinionsmätningen från MMR. Stödet är det högsta för partiet på nästan sju år. Samtidigt förlorar de tre regeringspartierna - Självständighetspartiet, Renässans och Ljus framtid - väljarstöd jämfört med alltingsvalet i oktober. Ljus framtid är nu minst i alltinget.

Självständighetspartiet är alltjämt störst på Island, men avståndet till tvåan Gröna vänstern har krympt rejält sedan alltingsvalet i oktober förra året. Nu är gapet bara 1,8 procentenheter - ett avstånd som ligger inom den statistiska felmarginalen.

I MMR:s senaste mätning får Självständighetspartiet 26,1 procent, en tillbakagång med 2,9 procentenheter jämfört med valresultatet.

Gröna vänstern har stöd av 24,3 procent av väljarna. Sedan valet för snart tre månader sedan har stödet ökat med 8,4 procentenheter. Hos MMR har Gröna vänstern inte haft bättre siffror sedan maj 2010.

Piratpartiet får 14,6 procent, en uppgång med 0,1 procentenheter jämfört med valresultatet. Även Framstegspartiet ligger på samma nivå som i valet. Stödet är nu 10,9 procent, en minskning med 0,6 procentenheter.

Renässans backar 3,6 procentenheter till 6,9 procent, Socialdemokraterna förlorar 0,7 procentenheter till 6,4 procent och Ljus framtid tappar 0,9 procentenheter till 6,3 procent.

Störst utanför alltinget är Folkets parti med 2,1 procent, en nedgång med 1,4 procentenheter. Gryning får 1,1 procent - vilket är en tillbakagång med 0,6 procentenheter - och Humanistpartiet får 0,4 procent, en ökning med lika mycket.

Övriga partier får tillsammans 0,9 procent.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.