
På Bessastaðir i går tog formellt Bjarni Benediktsson över som statsminister. Men långt ifrån alla var nöjda med hans val av ministrar. Kritiken kommer framför allt från den södra valkretsen.
I söder fick Självständighetspartiet 31,5 procent av rösterna i valet och fyra mandat. Listan toppades av den tidigare RÚV-chefen Páll Magnússon. Men varken han eller någon annan fick någon plats i regeringen. Unnur Brá Konráðsdóttir är dock Bjarni Benediktssons kandidat till ny talman i alltinget.
Páll Magnússon säger till Morgunblaðið att han själv hade räknat med att få en ministerpost. Bjarni Benediktssons val gjorde att han i alltingsgruppens omröstning avstod från att rösta i stället för att ge sitt stöd till partiledarens förslag. På Facebook motiverar Páll Magnússon sitt ställningstagande:
"För det första går dessa utnämningar på viktiga punkter mot det demokratiska mandat som Självständighetspartiets alltingsledamöter skaffat sig i provval och därefter i valet i höstas. För det andra medför den ringaktning mot den södra valkretsen där Självständighetspartiet vann sin största seger i valet."
Elliði Vignisson, kommunchef på Västmannaöarna och en av partiets starkaste kommunpolitiker, stämmer in i kritiken. Han säger till RÚV att den södra valkretsen borde ha fått en ministerpost.
Brynjar Níelsson hade hoppats på uppdraget som justitieminister. Posten gick i stället till Sigríður A. Andersen. Även han är missnöjd med att ha blivit bortvald av Bjarni Benediktsson. Han säger till Vísir att han inte anser att statsministern följt de kriterier som han själv anser borde ligga till grund för utnämningarna:
"Det vore dels kunskap och erfarenhet och dels politiskt mandat. Det följdes inte till fullo nu."
Även Brynjar Níelsson ifrågasätter syftet med provvalen. Han skriver på Facebook att han trots missnöjet valde att rösta för Bjarni Benediktssons förslag.
I vanliga fall brukar toppnamnen i respektive valkrets vara heta kandidater till ministerposter. I landets sex valkretsar var det bara en lista som toppades av en kvinna, nämligen Ólöf Nordal. Hennes sjukdom gör att hon just nu inte är aktuell för någon ministerpost. I praktiken var det alltså sex män överst på listorna och sex poster att fördela.
Resultaten i provvalen ledde till att flera tongivande kvinnor lämnade partiet. För Bjarni Benediktsson hade det varit omöjligt att inte ha några kvinnor i regeringen. Samtidigt hade de kvinnor som fanns längst upp på listorna begränsad erfarenhet. Valet föll till slut på nykomlingen Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir och Sigríður A. Andersen, som suttit i alltinget i två år.
Det innebar att Haraldur Benediktsson, som toppade listan i den nordvästra valkretsen före Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir, inte heller fick någon ministerpost. Han säger i Fréttablaðið att han inte är besviken för egen del. Däremot anser han att Självständighetspartiet inte skulle ha låtit Renässans få posten som fiske- och jordbruksminister.
Det innebar att Haraldur Benediktsson, som toppade listan i den nordvästra valkretsen före Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir, inte heller fick någon ministerpost. Han säger i Fréttablaðið att han inte är besviken för egen del. Däremot anser han att Självständighetspartiet inte skulle ha låtit Renässans få posten som fiske- och jordbruksminister.
Bjarni Benediktsson säger till Morgunblaðið att han tvingats göra en rad svåra prioriteringar. Han säger sig förstå att inte alla är helt nöjda med utnämningarna:
"Jag förstår mycket väl att den södra valkretsen som särskilt för Självständighetspartiet är otroligt viktig reagerar på och beklagar att den inte får sin egen minister, men vi kommer att arbeta för alla invånares intressen."
Här kan du läsa mer om den nya regeringen.