söndag 8 januari 2017

Hrútskýring är årets ord på Island

Hrútskýring ('mansplaining') har röstats fram till 2016 års ord på Island. I omröstningen fick hrútskýring 35 procent av rösterna. Ordet är dock inte helt färskt. Det myntades redan 2011 av författaren Hallgrímur Helgason. Hrútskýring är ett teleskopord bildat till hrútur ('bagge') och útskýring ('förklaring').

Ríkisútvarpið, Stofnun Árna Magnússonar í íslenskum fræðum och Mímir – félag stúdenta í íslenskum fræðum stod bakom omröstningen om årets ord 2016. De valde ut tio kandidater: aflandsfélag, hatursorðræða, hrútskýring, hú!, kynsegin, Panamaskjöl, skattaskjól, tjákn och víkingaklapp.

Ordet behövde nödvändigtvis inte vara alldeles färskt. Däremot skulle det känneteckna samhällsdebatten eller på något annat sätt varit tongivande för 2016.

Valet föll alltså på hrútskýring. Ordet fick enligt RÚV 35 procent av rösterna.

På engelska har det talats om mansplaining sedan 2008. Det var 2011 när en användare på Facebook sökte efter en isländsk motsvarighet som författaren Hallgrímur Helgason myntade hrútskýring, ett teleskopord bildat till hrútur ('bagge') och útskýring ('förklaring').

Hallgrímur Helgason är känd för att leka med ord och dess betydelser. Han säger till RÚV att hrútskýring kom till närmast av en slump:
"Det eftersöktes förslag och detta kom direkt i åtanke. ... Jag kastade bara fram detta. Jag använde det allra minst själv, men man såg att detta direkt fick vingar. Så var någon listig och såg den utökade betydelsen av ordet eftersom det går att skriva detta hr. Útskýring ('herr förklaring')."
Hrútskýring fanns med på Islandsbloggens isländska nyordslista för 2015.