lördag 28 januari 2017

I dag hedrar tusentals minnet av Birna Brjánsdóttir

Tusentals islänningar samlas i eftermiddag vid Hlemmur i Reykjavík för att hedra Birna Brjánsdóttirs minne. Under promenaden mot Arnarhóll stannar tåget vid Laugavegur 31, den plats där 20-åringen senast sågs i livet för två veckor sedan. Flera gator i centrala Reykjavík stängs av under minnesstunden.

Det har nu gått två veckor sedan Birna Brjánsdóttir försvann. Hon anmäldes saknad sedan hon inte dykt upp på jobbet på Hagkaup på förmiddagen den 14 januari. Förra söndagen hittades hennes kropp nära fyren vid Selvogur.

Två grönländska sjömän sitter häktade misstänkta för att ha dödat Birna Brjánsdóttir. Bägge nekar till brott. Hon sågs senast i livet vid Laugavegur 31 klockan 5.25 lördagen den 14 januari. Någon minut senare befann hon sig i en hyrbil som disponerades av de två grönländarna. Polisens teori är att hon då hade högst 45 minuter kvar i livet.

Tio till tolv poliser arbetar nu enbart med att utreda Birna Brjánsdóttirs död. De har uteslutit att hon skulle ha blivit påkörd - ett rykte som har cirkulerat i sociala medier. Däremot är det oklart om brottsrubriceringen till sist blir mord, dråp eller vållande till annans död.

Några nya förhör med de två misstänkta kommer inte att hållas förrän efter helgen. Polisen fortsätter att kartlägga Birna Brjánsdóttirs och hyrbilens rörelser. Dessutom pågår alltjämt den tekniska undersökningen av hyrbilen. Polisen inväntar också svar på flera dna-prover som skickats till Nationellt forensiskt centrum i Sverige för analys.

De misstänkta sitter häktade till och med den 2 februari. I veckan måste alltså åklagare ta ett beslut om de två grönländska sjömännen ska begäras omhäktade. I och med att blodspår från Birna Brjánsdóttir påträffats i hyrbilen och hennes id-kort hittats ombord trålaren Polar Nanoq kommer åklagaren inte att ha några problem att få igenom sin begäran.

I dag väntas tusentals islänningar hedra Birna Brjánsdóttirs minne. På Facebook har 4 300 personer uppgett att de kommer att delta i manifestationen. Polisen tror dock att deltagarna kan bli så många som 15 000 personer.

Deltagarna samlas klockan 16 vid Hlemmur. Därefter går de med start 16.30 längs Laugavegur mot Arnarhóll där manifestationen avslutas med en tyst minut. Vid Laugavegur 31 - den plats där Birna Brjánsdóttir sågs i livet sista gången - stannar tåget för att lägga blommor och tända ljus.

Flera gator i centrala Reykjavík stängs av för biltrafik medan manifestationen pågår. Det gäller bland annat delar av Snorrabraut, Lækjargata, Bankastræti och Ingólfsstræti. Det uppger kommunen i ett pressmeddelande.

Även i Köpenhamn hedras i dag Birna Brjánsdóttirs minne. Manifestationen börjar klockan 13 vid Islands ambassad på Strandgade. På Facebook har knappt hundra personer sagt att de tänker närvara.

Bägge minnesceremonierna arrangeras av personer som inte själva kände Birna Brjánsdóttir. Hennes mor Sigurlaug Hreinsdóttir säger till DV att engagemanget i hennes dotters försvinnande varit gripande. Hon talar också om saknaden efter dottern:
"Hon var inte särskilt upptagen av framtiden och levde mest i nuet. Hon roades inte av att gå i skolan, sitta still och läsa. Hon hade trots det lätt för att lära och var otroligt kreativ. Det som jag tyckte var roligast med henne var att hon ständigt överraskade mig och andra."
Här kan du läsa mer om Birna Brjánsdóttirs försvinnande.