söndag 22 januari 2017

Inga nya spår efter försvunna Birna Brjánsdóttir

Trots en av de största sökinsatserna i Islands historia hittades i går inga nya spår efter Birna Brjánsdóttir. 20-åringen har nu varit saknad i åtta dygn. Två grönländare sitter häktade misstänkta för dråp. Sökandet efter Birna Brjánsdóttir fortsätter i dag över ett 2 500 kvadratkilometer stort område på sydvästra Island.

Den frivilliga räddningstjänsten Landsbjörg genomförde i går en av de största sökinsatserna någonsin på Island. Omkring 570 personer deltog i eftersökningarna. I arbetet användes åttiotalet fordon, tjugotalet fyrhjulingar, elva hundar, tio drönare och två helikoptrar.

Några konkreta spår efter Birna Brjánsdóttir hittades inte. Räddningstjänsten har fått listor från polisen över klädesplagg och föremål som 20-åringen hade på sig och med sig när hon försvann förra lördagen.

Under sökandet hittades bland annat skor och fem Iphone-mobiler. Ett föremål som står högt upp på polisens prioriteringslista är Birna Brjánsdóttirs Iphone. Ingen av de telefoner som hittades under gårdagen var dock hennes.

Sökandet sker i ett 2 500 kvadratkilometer stort område från Borgarnes och Borgarfjörður i nordväst till Selfoss i sydost. Räddningstjänstens patruller söker av varje väg och småbilsframkomlig led. Längs varje väg söker de även av omgivningen med en radie på 200 meter.

Arbetet har delats in i omkring 2 000 uppgifter som ska utföras. Under gårdagen hann räddningstjänsten klara av drygt hälften av dem. Sökandet återupptas nu på morgonen.

Platser som undersöktes i går var bland annat områden i Hafnarfjörður, Reykjanes, Heiðmörk, Bláfjöll, Hafnarfjall och Kaldársel.

Birna Brjánsdóttirs försvinnande fortsätter att väcka stort engagemang. Majoriteten av de frivilliga som deltog under gårdagen var hemmahörande i Reykjavíkområdet. Men bland dem fanns också personer från Ísafjörður och Strandir i Västfjordarna, från Västmannaöarna och från östra Island.

Polisen vill fortfarande komma i kontakt med föraren av en vit bil på Óseyrarbraut i Hafnarfjörður klockan 12.24 förra lördagen. Polisen tror att föraren kan ha information som kan vara av intresse för utredningen.

Två grönländare - bägge besättningsmän på trålaren Polar Nanoq - är häktade misstänkta för dråp. Bägge förnekar brott. Inga nya förhör genomfördes med dem under gårdagen.

Polisen försöker med hjälp av övervakningsbilder och information från mobilmaster kartlägga grönländarnas rörelser under lördagen. Den största luckan är mellan 7 och 11.30. Arbetet uppges dock gå långsamt. En sak som polisen tror sig kunna fastslå är att de inte kört genom tunneln under Hvalfjörður.

Polisen väntar även på dna-analys av de blodspår som hittades i den hyrbil som grönländarna använde under lördagen. Proverna har skickats till Nationellt forensiskt centrum i Sverige för analys. Svar väntas senast under slutet av nästa vecka.

En tredje besättningsman sitter häktad för misstänkt för grovt narkotikabrott. Ombord trålaren Polar Nanoq hittades drygt 20 kilo hasch. Enligt Sermitsiaq har narkotikan ett gatuvärde på Grönland på minst 14 miljoner danska kronor. Smugglingen har enligt polisen ingen koppling till Birna Brjánsdóttirs försvinnande.

Här kan du läsa mer om sökandet efter Birna Brjánsdóttir.