måndag 9 januari 2017

Island får ny trepartiregering i veckan

I morgon väntas Island få en ny regering. Senast i morgon ska Självständighetspartiet, Renässans och Ljus framtid godkänna den regeringsförklaring som partiledarna tagit fram. De ska också godkänna fördelningen av ministerposter. Trots mängder av olika rykten är det hittills bara klart att Bjarni Benediktsson blir statsminister.

Det har nu gått drygt tio veckor sedan alltingsvalet. Men redan i morgon ser den tredje längsta regeringskrisen i Islands historia ut att vara över. Då väntas det formella beskedet komma om en koalition mellan Självständighetspartiet, Renässans och Ljus framtid.

Partistyrelserna samlas i kväll för att ta ställning till den regeringsförklaring som förhandlats fram av partiledarna och andra ledande företrädare. Den ska godkännas under morgondagen. De ska samtidigt också godkänna fördelningen av ministerposter. I morgon bitti presenteras regeringsförklaringen för alltingsgrupperna.

Förhoppningen är att kunna tillkännage den nya regeringen redan i morgon. Om de interna diskussionerna drar ut på tiden kan det dock dröja till på onsdag.

Sedan tidigare står det klart att Självständighetspartiets ledare Bjarni Benediktsson blir statsminister. Alla rykten gör också gällande att regeringen kommer att bestå av tio ministrar där Självständighetspartiet får fem ministerposter, Renässans tre och Ljus framtid två.

Renässans ledare Benedikt Jóhannesson har haft siktet inställt på finansministerposten och tros också få den. Partiets övriga två ministerposter kommer inte att ha samma politiska tyngd.

Ljus framtids ledare Óttarr Proppé får enligt de senaste ryktena uppdraget som hälso- och sjukvårdsminister. Med tanke på hur mycket resursfördelningen till vården debatterats de senaste åren är det ett tungt uppdrag.

Men Ljus framtid ska också ha visat intresse för näringsdepartementet. Att partiet skulle få även detta tunga departement förefaller osannolikt. I stället är det troligt att Ljus framtids andra minister får ansvaret för antingen kultur- och utbildningsdepartementet eller miljödepartementet.

Eftersom Ljus framtid bara har fyra ledamöter i alltinget diskuteras internt om partiets två blivande ministrar ska avsäga sig uppdragen som ledamöter. Med bara två ordinarie ledamöter kommer partiet inte att ha möjlighet att följa vad som händer i de olika nämnderna.

Förutom Óttarr Proppé är gruppledaren Björt Ólafsdóttir den mest sannolika ministerkandidaten. De skulle i så fall komma att ersättas av Sigrún Gunnarsdóttir och Karólína Helga Símonardóttir.

Självständighetspartiets Guðlaug­ur Þór Þórðar­son är den hetaste kandidaten till uppdraget som utrikesminister.

Bjarni Benediktsson har dock ingen helt lätt uppgift när det gäller utnämningen av nya ministrar. Redan avsaknaden av kvinnor på de översta platserna på partiets valsedlar ledde till ett uppror inom kvinnoförbundet. Fem av sex listor toppades av män.

Enda undantaget var Ólöf Nordal. Hon är i dag inrikesminister, partiets vice ordförande och toppnamn i en av Reykjavíkvalkretsarna. Därmed är hon också närmast självskriven som statsråd. Ólöf Nordal kämpar dock mot cancer och har inte varit i alltinget sedan valet.

Till de fem ministerposterna behöver Bjarni Benediktsson utse minst två kvinnor. Många av partiets kvinnliga ledamöter har dock begränsad erfarenhet från politiken. Detta ryktas vara något som bekymrar Bjarni Benediktsson.

Den starkaste positionen internt har partisekreteraren Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir som partiets tvåa på listan i norra Reykjavík. För att vara bara 26 år har hon en ovanligt lång meritlista - men frågan är om Bjarni Benediktsson vågar utse en så ung minister. Självständighetspartiet har inte traditionen att välja unga statsråd utan tidigare erfarenhet från alltinget.

Det är inte uteslutet att Bjarni Benediktsson vänder sig - precis som han gjorde med Ólöf Nordal under förra mandatperioden - utanför alltinget. I så fall är hans assistent Svanhildur Hólm en tänkbar ministerkandidat. Även hon saknar dock erfarenhet från alltinget.

Brynjar Níelsson, alltingsledamot för Självständighetspartiet, säger till RÚV att det kanske inte vore bra för Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir att bli minister så tidigt. Han anser att partiet inte ska ta hänsyn till kön vid utnämningen av ministrar.

Han har dessutom synpunkter på fördelningen av ministerposter. Eftersom Självständighetspartiet har 21 mandat jämfört med sju för Renässans och fyra för Ljus framtid anser Brynjar Níelsson att de mindre partierna i koalitionen får för många ministerposter.

Helt osannolikt är det inte att Självständighetspartiet får en majoritet av ministerposterna. Ett annat rykte som cirkulerar är att de tre partierna överväger att dela upp inrikesdepartementet och åter skapa ett särskilt justitiedepartement. I så fall skulle Självständighetspartiet få sex ministerposter mot tre för Renässans och två för Ljus framtid.

Liknande uppgifter förekommer om näringsdepartementet. Här blir det dock ingen ökning av antalet ministrar eftersom både fiske- och jordbruksministern samt näringsministern tillhör departementet. Men att åter ha ett separat departement för fiske- och jordbruksfrågor skulle alltså kunna bli aktuellt. Diskussioner har också förekommit om att låta en minister få ett tydligare ansvar för turismfrågor.

Bjarni Benediktsson har hela tiden hållit president Guðni Th. Jóhannesson informerad om utvecklingen i regeringsförhandlingarna. De träffades senast i fredags. Bjarni Benediktsson ska då ha gett Guðni Th. Jóhannesson beskedet att han var övertygad om att förhandlingarna denna gången skulle lyckas.

Här kan du läsa mer om regeringsbildningen.