onsdag 18 januari 2017

Island håller andan efter 20-årings försvinnande20-åriga Birna Brjánsdóttir är saknad sedan i lördags morse. En övervakningskamera fångade henne på bild på Laugavegur i Reykjavík vid 5.30-tiden. Vad som hänt därefter är alltjämt en gåta. Försvinnandet har dominerat nyhetsflödet på Island de senaste dagarna. En röd hyrbil och en grönländsk trålare är polisens hetaste spår.

Vid femtiden i lördags morse lämnade Birna Brjánsdóttir utestället Húrra på Tryggvagata i Reykjavík. Hon hade sällskap av vänner under kvällen, men gick hem på egen hand. Någon gång på vägen stannade hon för att köpa något att äta. Hon gick längs Aust­ur­stræti, Banka­stræti, Skóla­vörðustígur och Bergstaðastræti innan hon kom in på Laugavegur. Klockan 5.25 syns hon på bilder från en övervakningskamera i korsningen mellan Laugavegur och Klapparstígur.

Birna Brjánsdóttir går Laugavegur österut. Vid samma tid passerar hon en hyrbil av märket Kia Rio. Den är på väg österut. Vid Laugavegur 31 syns 20-åringen för sista gången på övervakningsbilder. Genom information från mobilmaster står det klart att hon rörde sig i promenadtakt i ytterligare några minuter.

Vid 5.30 befinner hon sig vid Laugarnes. De senaste minuterna har hon förflyttat sig fort. Hon har alltså hoppat in i en bil. Tjugo minuter senare stänger någon av hennes telefon. Den har då kopplat upp sig mot en mobilmast vid Flatahraun i Hafnarfjörður.

Försvinnandet började uppdagas när Birna Brjánsdóttir inte kom till jobbet på lördagen.

Polisen intresserade sig snart för den röda bilen. Om hon skulle ha hoppat in i bilen på Laugavegur måste det ha gått snabbt. Mellan två övervakningskameror är avståndet bara cirka 16 sekunder. På denna tid ska bilen ha stannat, släppt in Birna Brjánsdóttir och ha startat på nytt samt kört ungefär 50 meter.

Information från mobilmaster visar att Birna Brjánsdóttir kan ha rört sig norrut mot Hverfisgata. Hon kan ha stött på samma bil även här i ett område där övervakningskamerorna är betydligt färre.

Länge var de sista spåren efter Birna Brjánsdóttir mobilkontakten i Hafnarfjörður. I måndags kväll kom det första genombrottet i sökandet.

Vid Hvaleyrarlón vid hamnen i Hafnarfjörður hittades ett par skor av samma typ som hon hade på sig vid försvinnandet. Skorna tillhörde sannolikt Birna Brjánsdóttir. Något som alltjämt förbryllar polisen är dock att det fanns snö under dem - och det borde det inte ha gjort med tanke på vädret i lördags morse.

Under gårdagen kom nya uppgifter gång på gång. Vid lunchtid beslagtog polisen en fyradörrars röd Kia Rio av årsmodell 2015, alltså en bil av exakt den modell som tros ha passerat Birna Brjánsdóttir på Laugavegur på lördagsmorgonen.

Beslaget av hyrbilen gjordes i Kópavogur. Den man som då hade bilen är inte misstänkt för något brott. I stället är polisen intresserad av den kund som återlämnade bilen till uthyraren i lördags eftermiddag.

Samma bil tros ha synts till på en övervakningskamera vid hamnen i Hafnarfjörður klockan 5.53 på lördagen. Det är då bara tre minuter efter att Birna Brjánsdóttirs telefon stängts av i närheten av Flatahraun. Avståndet mellan platserna är cirka tre kilometer.

Den rörelsestyrda övervakningskameran var placerad i ett förrådsområde. Enligt medieuppgifter tycks personerna i den röda bilen reagera på kameran och lämnar snabbt området. Under den kommande halvtimmen dyker samma bil upp på flera övervakningskameror i hamnområdet.

Bilen tros ha varit hyrd av en i besättningen på den grönländska trålaren Polar Nanoq. Den lämnade hamnen i Hafnarfjörður vid 21-tiden i lördags för att återvända till Grönland. Trålaren låg bara 300 meter från den plats där skorna påträffades.

Bilder från övervakningskameror i hamnen visar hur den röda bilen vid 6.30 för första gången parkeras vid Polar Nanoq. Under dagen används bilen flitigt. Sista gången hyrbilen dyker upp är strax före avfärd. Birna Brjánsdóttir syns inte på några av bilderna. Enligt källor förefaller användningen av bilen misstänkt.

I går kväll fick besättningen beskedet att de skulle återvända till Island av företaget Polar Seafoods ledning. Trålaren kommer att mötas av Triton, ett fartyg tillhörande den danska marinen som råkade befinna sig på en segling mellan Island och Grönland. Fyra isländska poliser ska med en av kustbevakningens helikoptrar ha tagits ombord Triton.

Polar Nanoq kommer att angöra hamnen i Hafnarfjörður i kväll. Kanske får gåtan om Birna Brjánsdóttirs försvinnande då sin lösning.

Rapporteringen om 20-åringens öde har dominerat isländska medier de senaste dagarna. I går kväll hölls en mycket välbesökt bönestund för Birna Brjánsdóttir i Hallgrímskirkja i Reykjavík. Både hennes föräldrar och hennes vänner har i medierna uppmanat alla som har någon information om försvinnandet att träda fram.

I väntan på trålarens ankomst har räddningstjänsten avbrutit sökandet i Hafnarfjörður. De har sökt efter spår med hjälp av bland annat hundar, helikopter, drönare och dykare.

Enligt uppgifter till Islandsbloggen består besättningen av grönlänningar och färingar. Polisen har namn på samtliga ombord.

Polisens intresse ska främst rikta in sig mot två av färingarna. En teori är att de två stötte ihop med Birna Brjánsdóttir på Laugavegur. Där ska en av dem ha börjat gå efter henne. Männen ska finnas på övervakningsbilder som inte släppts av polisen. Enligt uppgifter till Islandsbloggen ska flera i besättningen ha varit på Húrra under kvällen.

Det är uppenbart att polisen räknar med att någon ombord Polar Nanoq vet vad som hände i lördags morse. Stämningen kan inte beskrivas på annat sätt än att närmast en hel nation håller andan i väntan på beskedet.

Videon ovan släpptes av polisen och visar hur Birna Brjánsdóttir gick österut på Laugavegur minuterna före försvinnandet. Där finns inga tecken på att hon skulle vara förföljd eller i sällskap med någon.

Ingen har dock formellt delgivits misstanke om inblandning i Birna Brjánsdóttirs försvinnande. Inga förhör har heller hållits.

I sociala medier har det förekommit mängder av rykten om utredningen. I natt spreds uppgifter om att en kropp hittats vid Hvaleyrarlón. De uppgifterna var dock inte sanna.

Här kan du läsa mer om försvinnanden på Island.

Källor: RÚV, Morgunblaðið, Fréttablaðið