måndag 2 januari 2017

Island kan få ny regering i veckan

Redan i slutet på veckan kan koalitionen mellan Självständighetspartiet, Renässans och Ljus framtid bli verklighet. De tre partierna ska ha hittat lösningar både när det gäller fiskepolitiken och EU-frågan. Dessutom är de överens om en översyn av penningpolitiken för att få ned räntorna och för att få stopp på kronans värdeökning.

På nyårsafton sade statsminister Sigurður Ingi Jóhannsson till RÚV att han var besviken över att han inte fått någon chans att bilda regering. Trots att allt pekar på att Framstegspartiet kommer att stå utanför nästa regering delar han i viss utsträckning syn på penningpolitiken med Självständighetspartiet, Renässans och Ljus framtid.

I sitt nyårstal argumenterade Sigurður Ingi Jóhannsson för en översyn av penningpolitiken. Han kritiserade Seðlabanki Íslands för att inte sänka räntorna under rådande högkonjunktur. Han befarade att en fortsatt stigande krona skulle nå samma höjder som före kraschen 2008 - något som enligt statsministern skulle vara förödande för exportindustrin.

Sigurður Ingi Jóhannsson sade sig vara bekymrad över att kronan bara under 2016 ökat i värde med omkring 20 procent gentemot euron. En övervärderad och instabil krona medförde dåliga förutsättningar för utrikeshandeln.

Av samma skäl vill även Självständighetspartiet, Renässans och Ljus framtid ompröva penningpolitiken. Benedikt Jóhannesson, ledare för Renässans, säger till Vísir att centralbanken har för stort fokus på inflationen. En fortsatt stigande krona kommer att bli ödesdiger för ekonomin:
"Jag tror att alla ser att vi aningslöst går mot vår undergång om kursen fortsätter att stiga från dag till dag. Det kan inte ha annat än dålig inverkan på Islands exportnäringar. I detta fann vi enighet med statsministern i går [i lördags] även om han inte är på väg in i detta regeringssamarbete."
Självständighetspartiets ledare Bjarni Benediktsson fick i fredags på nytt uppdraget att bilda regering. De första formella förhandlingarna mellan de tre partierna hålls i dag.

Enligt Benedikt Jóhannesson har partierna hittat lösningar både när det gäller fiskepolitiken och EU-frågan. Han säger till Vísir att det nu främst handlar om att fästa muntliga överenskommelser på papper:
"Jag tror att vi i kärnpunkterna har en gemensam förståelse i dessa frågor."
Enligt Fréttablaðið är partierna överens om att under mandatperioden hålla en folkomröstning om förhandlingarna om EU-medlemskap ska återupptas. Om det skulle bli ett ja i folkomröstningen ska sedan en ny folkomröstning hållas om själva medlemskapet.

Uppgörelsen i EU-frågan innebär inte att Självständighetspartiet tar ställning för varken folkomröstning eller medlemskap. I regeringsförklaringen kommer det enligt Fréttablaðið att framgå att de tre partierna har olika syn på ett isländskt EU-inträde. Självständighetspartiet kan alltså rösta nej till folkomröstningen utan att det ska påverka regeringssamarbetet.

Utgången i alltinget i en sådan omröstning är oviss. Både inom Självständighetspartiet och Framstegspartiet är EU-motståndet kompakt. Om samtliga ledamöter följer partilinjen behövs bara tre röster från Gröna vänstern - där nej-sidan är i majoritet - för att fälla ett förslag om en folkomröstning.

Partierna ska också vara överens om att stegvis börja auktionera ut fiskekvoter. Importtullar på kyckling, ost och fläsk ska sänkas. Dessutom ska det göras en översyn av jordbrukspolitiken. I den ingår att mejeriet Mjólkursamsalan inte längre slipper följa konkurrenslagstiftningen.

Bjarni Benediktssons mål var tidigare att ha en regering klar senast när alltinget återsamlas den 24 januari. Benedikt Jóhannesson anser att allt kan bli klart redan under veckan.

Sedan tidigare har de tre partierna kommit överens om att Självständighetspartiet får statsministerposten. Det betyder alltså att Bjarni Benediktsson blir den som tar över efter Sigurður Ingi Jóhannsson.

Här kan du läsa mer om regeringsbildningen.