lördag 14 januari 2017

Isländsk tull trappar upp jakten på svenskt snus

Kraftigt höjda priser på isländskt snus gör att tullen nu räknar med en smugglingsvåg från Sverige. Tullen kommer därför att kontrollera försändelser från Sverige extra noga. I vanliga fall brukar tullen främst göra beslag av snus som turister försöker föra med sig in i landet. Nu befarar tullen att de höga priserna kommer att öka smugglingen ombord fartyg, rapporterar Fréttablaðið.

Vid årsskiftet genomfördes en rejäl höjning av tobaksskatten. En dosa isländskt nässnus kostar nu omkring 3 000 isländska kronor. Det inhemska nässnuset är det enda som är tillåtet på marknaden. Många använder det dock som munsnus.

Den sextioprocentiga prishöjningen gör att tullen tror att allt fler kommer att försöka smuggla in snus från Sverige. Tidigare har enligt Fréttablaðið det typiska beslaget varit tio till trettio dosor som tas av passagerare som kommer till flygplatsen i Keflavík. Nu räknar tullen med fler och större smugglingsförsök.

Generaltulldirektören Kári Gunnlaugsson säger i Fréttablaðið att det hittills gjorts få stora beslag. Större partier av smuggelgods kommer i regel ombord fartyg i stället för flyg:
"Det är som med tobak och annat. När priset stiger så börjar människor se sig omkring. Detta är något som ligger på vårt bord och en aktiv granskning pågår. Hur den ser ut kan jag naturligtvis inte berätta."
Den som bryter mot förbudet att föra in snus till Island riskerar böter och fängelse. Om det handlar om enstaka dosor som en turist har med sig stannar det dock ofta vid att tullen bara tar snuset i beslag.

Förra året såldes omkring 40 ton snus på Island. Det är nytt rekord. Under 2015 uppgick försäljningen till 36,1 ton.

Här kan du läsa mer om snus på Island.