fredag 20 januari 2017

Kinesisk turist döms för att ha orsakat dödsolycka

En 28-årig kinesisk turist döms för att ha orsakat dödsolyckan på bron över Hólá julen 2015. Mannen körde enligt Hæstiréttur Íslands vårdslöst och borde ha förstått att den höga hastigheten i det hala väglaget medförde stora risker. Straffet blir precis som i Héraðsdómur Suðurlands tre månaders villkorlig dom.

Det var på annandagen 2015 som två bilar kolliderade vid den enfiliga bron över Hólá i Öræfi på södra Island. I den ena bilen färdades fyra japanska turister. I den andra fanns två kinesiska turister. I den våldsamma kraschen omkom en 44-årig japansk man.

Misstankar om vårdslös körning riktades direkt mot den 28-årige kinesiske turist som suttit vid ratten i den mötande bilen. Ett vittne som mötte 28-åringen strax före olyckan såg att han körde mycket fort. Kraschen inträffade dessutom när den japanska familjens bil just hunnit över bron. Det var alltså uppenbart att 28-åringen inte lämnat företräde för den mötande bilen.

Utredningen visade att 28-åringen körde för fort just före kraschen. Han höll då 124 kilometer i timmen på en 90-väg. 44-åringen i den mötande bilen höll en hastighet på 63 kilometer i timmen vid bropassagen.

Den 44-årige föraren omkom direkt i samband med kraschen. Hustrun och parets två barn skadades men inte livshotande. Det äldsta barnet fick svåra skallskador.

28-åringen har inte förnekat att han suttit bakom ratten eller kört för fort. Däremot sade han i rätten att han varken var van vid att köra i halt väglag eller vid enfiliga broar. Han kände alltså inte till trafiksituationen på Island. Därför hävdade han att han heller inte kunde ha gjort sig skyldig till något brott.

Men det är alltså en linje som inte Hæstiréttur Íslands håller med om. 28-åringen överklagade domen med syftet att få straffet kortat. Rätten valde i stället att fastställa domen från Héraðsdómur Suðurlands.

Straffet blir tre månaders villkorlig dom. Mannen blir också av med körkortet i tio månader. Han ska dessutom betala rättegångskostnader på 2,3 miljoner isländska kronor.

Bron över Hólá ligger längs ringvägen ungefär mitt emellan Jökulsárlón och Fagurhólsmýri. Olyckan blev startskottet för en debatt om hur mycket information turister får som med hyrbilar ger sig ut på de isländska vägarna. Myndigheterna har också börjat med tydligare signaler för enfiliga broar. Allt fler broar förses med blinkande gult ljus.

Här kan du läsa mer om dödsolyckan vid Hólá och här kan du läsa domen i sin helhet.