torsdag 5 januari 2017

Körde truck olagligt - får fyra månaders fängelse

En 38-årig man från Höfn får leva resten av sitt liv utan körkort. Efter att ha kört truck på stadens gator utan att ha körkort döms mannen av Héraðsdómur Austurlands inte bara till fyra månaders fängelse. Han får heller inte någon möjlighet att ta körkort. Detta var sjätte gången som mannen dömdes för olovlig körning.

Det var i juli i år som mannen stoppades av polisen i Höfn. Han hade då kört truck från fiskmjölsfabriken där han arbetade till ortens sopstation. På vägen tillbaka satte polisen stopp för färden.

Efter fem tidigare domar för olovlig körning var 38-åringen bekant för polisen. Senast han dömdes för samma brott var i maj 2015. Han har även dömts för narkotikabrott.

Mannen dök inte upp till rättegången i Héraðsdómur Austurlands. Han meddelade heller inte frånvaro. Domaren tolkade detta som ett erkännande från mannens sida.

Straffet för den olovliga körningen blir fyra månaders fängelse. Eftersom det handlade om upprepad brottslighet ansåg inte domaren att det fanns någon anledning att villkora någon del av straffet.

Det är inte första gången som mannen döms till fängelse för olovlig körning. I juni 2015 fick mannen sex månaders fängelse, men då fälldes han samtidigt för andra brott.

38-åringen förlorar dessutom möjligheten att någon gång återfå sitt körkort. Detta klubbades redan för två år sedan. Nu understryker domaren på nytt att mannen inte någon gång i sitt liv ska kunna ta körkort.

Mannen slapp betala några rättegångskostnader.

I vanliga fall är olovlig körning - i synnerhet med truck - ett brott som inte ger fängelse. De första domarna brukar vara villkorliga eller enbart ge böter. Men den här gången gjorde omständigheterna att domaren inte såg något skäl till att mannen inte skulle avtjäna hela straffet på anstalt.

Här kan du läsa domen i sin helhet.