fredag 6 januari 2017

Man erkänner sprejdåd mot fyra kyrkor i Akureyri

En man i 20-årsåldern har erkänt att han sprejat slagord på fyra kyrkor i Akureyri. Men saneringen av Akureyrarkirkjas fasad har hittills inte lyckats helt och hållet. Sprejfärgen går inte bort från den snäcksand som täcker fasaden. Det kan därför bli aktuellt att renovera delar av fasaden för att få bort spåren av klottret.

Det var i onsdags morse som det upptäcktes att fyra kyrkor i Akureyri utsatts för sprejattacker under natten. Dåden riktades mot Akureyrarkirkja och Glerárkirkja, som bägge tillhör statskyrkan, samt den katolska kyrkan och pingstkyrkan.

Tre av kyrkorna gick snabbt att sanera. Men att få bort färgen från Akureyrarkirkja visade sig betydligt svårare. Kyrkans fasad är täckt med snäcksand. Det visade sig att sprejfärgen fastnat i beläggningen.

Under onsdagseftermiddagen genomfördes som planerat en begravning. De anhöriga fick möjlighet att skjuta på den på grund av sprejdådet, men de valde att avstå. Först på kvällen kunde det mesta av sprejen tas bort.

Trots flera saneringsförsök går spår efter sprejattacken fortfarande att ses på kyrkans fasad. Därför kan det bli aktuellt att byta ut beläggningen på delar av kyrkan.

En sprejburk hittades vid Akureyrarkirkja. Den var inköpt i Akureyri.

Polisen grep i går en man i 20-årsåldern för dåden. I förhör erkände han att han ensam utfört de fyra sprejattackerna. Mannen släpptes efter förhör. Det uppger polisen på Facebook.

Mannen riskerar nu åtal. Ett eventuellt åtal kan bli mer omfattande än skadegörelse. Akureyrarkirkja är nämligen skyddad enligt kulturminneslagen.

Några övervakningskameror finns inte vid kyrkorna. Det är första gången som Akureyrarkirkja utsatts för så omfattande skadegörelse. Det är dock inte länge sedan som någon försökte tända eld på kyrkan. Någon hade då hällt brandfarlig vätska vid kyrkans träportar och tänt på. Elden tog sig dock aldrig.