lördag 21 januari 2017

Massiv sökinsats i dag efter försvunna Birna BrjánsdóttirEn jättelik eftersökning efter den försvunna Birna Brjánsdóttir påbörjas i dag. Sökområdet har utvidgats till stora delar av sydvästra Island. De två grönländare som sitter häktade misstänkta för inblandning i försvinnandet förnekar inte att de träffat Birna Brjánsdóttir. Däremot fortsätter de att neka till brott.

En vecka har nu gått sedan 20-åriga Birna Brjánsdóttir försvann i Reykjavík. Polisen arbetar nu efter teorin att hon sekunderna efter att hon fångades på bild av en övervakningskamera vid Laugavegur 31 satte sig i en bil hyrd av två grönländska sjömän. Det är de sista säkra spåren efter Birna Brjánsdóttir.

Om hon skulle ha satt sig i bilen där stämmer det också överens med de sökningar som gjorts med spårhund. Tidigt i utredningen kunde en spårhund följa Birna Brjánsdóttirs rörelser från utestället Húrra - som hon lämnade klockan 5 - fram till Laugavegur 31 där hon syntes på bild 5.25. Där tappade hunden spåret.

Polisen har funnit blodspår i hyrbilen. Dessa har skickats till Sverige för dna-analys. Svar är att vänta inom de närmaste dagarna. Polisen tror att Birna Brjánsdóttir satte sig på passagerarplatsen. Men även prover från bagageutrymmet har skickats för analys.

De två grönländarna är häktade misstänkta för dråp. I förhör förnekar de inte att de träffat Birna Brjánsdóttir, men de förnekar all inblandning i hennes försvinnande. Polisen har identifierat de två männen på övervakningsbilder från centrala Reykjavík - bland annat på Hafnarstræti - men de syns aldrig tillsammans med Birna Brjánsdóttir.

Bägge grönländarna ingick i besättningen på trålaren Polar Nanoq. En av dem är i 25-årsåldern och den andra i 30-årsåldern. En av dem var berusad under natten då Birna Brjánsdóttir försvann. Båda har tidigare besökt Island vid ett flertal tillfällen. Polar Nanoq har landat fångster i Hafnarfjörður i omkring tjugo år.

Ombord trålaren beslagtogs även kläder tillhörande de två häktade. Även de har skickats för dna-analys.

I går dementerade polisen uppgifter om att någon klockan 5.50 på lördagen skulle ha stängt av Birna Brjánsdóttirs mobiltelefon. En ny undersökning visar att det kan ha varit batteriet som tagit slut.

Polisen utgår nu från att Birna Brjánsdóttir inte längre är i livet. Under helgen kommer en massiv sökinsats att genomföras. Omkring 500 personer väntas delta i sökandet. Det gör dagens insats till en av de största någonsin.

Sökområdet har utvidgats till cirka 2 500 kvadratkilometer och avgränsas av Borgarfjörður i norr och Selfoss i öster. Mest intressant är området kring Strandarheiði och Keilir på Reykjanes eftersom flera tips från allmänheten gäller dessa platser.

Vägar och mindre leder kommer att vara i fokus för sökandet. Eftersom hyrbilen var en Kia Rio finns det inga möjligheter att föraren kan ha tagit sig fram i terräng eller längs oframkomliga vägar.

Det är uppenbart att polisen befarar att Birna Brjánsdóttirs kropp gömts i anslutning till en väg. Eftersom bara en av besättningsmännen använde bilen under stora delar av lördagen anser inte polisen att det är troligt att Birna Brjánsdóttir burits långt från en väg.

Under gårdagen fortsatte eftersökningarna vid Strandarheiði och Keilir. En helikopter flög två gånger över samma områden och bort till Kleifarvatn.

I dag kommer bland annat helikopter, hundar, fyrhjulingar och drönare att användas i eftersökningarna.

Övervakningskameror i hamnen i Hafnarfjörður visar hur hyrbilen stannar vid Polar Nanoq klockan 6.10. Därefter körs den fram och tillbaka från trålaren. Den är som längst borta mellan 7 och 11.30. Det är denna långa period som får polisen att nu utvidga sökområdet. När det gäller hyrbilens användning är det en körsträcka på cirka 300 kilometer som polisen hittills inte lyckats kartlägga.

Polisen vände sig i går till allmänheten med en uppmaning om att identifiera en vit bil som syntes på Óseyrarbraut i Hafnarfjörður klockan 12.24 på lördagen. Polisen betonar i ett pressmeddelande att föraren inte är misstänkt för brott. I stället tror polisen att föraren kan ha information som är av betydelse för utredningen.

Föraren har ännu inte identifierats, men polisen har fått flera tips om vet det skulle kunna vara. Sannolikt har grönländarnas hyrbil synts till i området vid samma tid.

De två männen satt i förhör under större delen av gårdagen. De har nu flyttats från polisstationen på Hverfisgata i Reykjavík till fängelset Litla-Hraun i Eyrarbakki. Inga nya förhör är planerade under helgen.

Polisen har ännu inte lyckats fastslå att det är grönländarnas hyrbil som passerar Birna Brjánsdóttir på Laugavegur klockan 5.25 på lördagen. Stora ansträngningar ägnas åt att identifiera bilens registreringsnummer. Det har hittills inte lyckats eftersom övervakningsbilderna är av låg kvalitet.

Om männen skulle fällas för dråp är straffet minst fem års fängelse. Maxstraffet är livstids fängelse.

Kustbevakningen publicerade i går ett filmklipp från bordningen av Polar Nanoq. Det var fyra beväpnade poliser från insatsstyrkan som firades ombord från helikopter. Förhållandena beskrivs som svåra med vindar på 40 till 50 knop och våghöjd på 6 till 8 meter. När polisen gick ombord hade det gått mer än fyra dygn sedan Birna Brjánsdóttirs sågs i livet. Du ser klippet ovan.

Här kan du läsa mer om Birna Brjánsdóttirs försvinnande.