onsdag 25 januari 2017

Misstänkt nekar till att ha dödat Birna Brjánsdóttir

En av de misstänkta sjömännen fortsätter att neka till att ha varit inblandad i Birna Brjánsdóttirs död. Polis förhörde i går en av de två grönländska besättningsmän som sitter häktade misstänkta för dråp. Förhören fortsätter i dag. Samtidigt fortsätter analysen av havsströmmar för att kunna avgöra på vilken plats Birna Brjánsdóttir kastades i vattnet.

Efter att ha varit försvunnen i åtta dygn hittades i söndags 20-åriga Birna Brjánsdóttir död. Kroppen låg uppspolad på stranden nära Selvogur på södra Island. Sedan tidigare sitter två besättningsmän från trålaren Polar Nanoq häktade misstänkta för inblandning i dådet.

Några timmar innan Birna Brjánsdóttir hittades fick polisen svar på det första av en rad dna-prover som skickats för analys. Det fanns blodspår från henne i den hyrbil som de två grönländska sjömännen disponerade medan Polar Nanoq låg i hamn i Hafnarfjörður.

Polisen tror att Birna Brjánsdóttir dödats i bilen. Den exakta tidpunkten är alltjämt en gåta. Det är heller inte klart var och hur det gick till. Den första rättsmedicinska undersökningen ska ha gett polisen vissa svar. Hittills har dock polisen inte offentliggjort några uppgifter från undersökningen.

Ett nytt förhör hölls i går med en av de misstänkta. Han fortsatte att neka till att ha haft något med Birna Brjánsdóttirs död att göra.

Förhören fortsätter i dag. Då räknar polisen med att hålla ett nytt förhör även med den andre häktade mannen.

Några eftersökningar gjordes inte under gårdagen. En rad av Birna Brjánsdóttirs tillhörigheter har ännu inte återfunnits. En av dem är hennes mobiltelefon. Polisen vill också hitta eventuella klädesplagg som de två misstänkta slängt och ett vapen som eventuellt kan ha använts av någon av männen.

Polisen vill även hitta den plats där Birna Brjánsdóttir kastades i vattnet. Analyser av den senaste veckans havsströmmar pågår i samarbete med experter. Vindarna i området talar för att kroppen hamnat i vattnet öster om fyndplatsen vid Selvogur.

Efter att kroppen hittades har polisen inte berättat mycket nytt om utredningen. Det hänvisas till att den befinner sig i ett känsligt skede. Under gårdagen läckte dock en nyhet ut i medierna. Ombord Polar Nanoq ska polisen i en sophink ha hittat Birna Brjánsdóttirs id-kort. Birna Brjánsdóttir själv har dock aldrig varit ombord båten.

Avslöjandet väckte viss irritation inom polisen eftersom fyndet var något som var tänkt att hållas hemligt. Polisen har heller inte bekräftat fyndet.

Timmarna före Birna Brjánsdóttirs försvinnande klockan 5.25 den 14 januari gick de båda misstänkta till Enski barinn på Austurstræti i Reykjavík. En av dem kom vid midnatt och blev kvar nästan till stängningsdags. Han blev utkastad strax före klockan 4 eftersom han var så berusad att han hade somnat. Den andre mannen stannade sannolikt i ett par timmar.

Fram till 4.30 sitter mannen utanför baren. Vart han sedan tar vägen är oklart. Även mannens kamrat dricker på baren - en öl och en snaps - men när han försvinner är också det oklart.

Uppgifterna kommer från en anställd som Stundin talat med. Under det senaste dryga året har hon lärt känna mannen under Polar Nanoqs perioder i hamn på Island. Hon berättar att han alltid varit trevlig. Förra lördagen var inget undantag. Mannen var på gott humör och drack öl och snaps.

Under lördagen försökte han ringa kvinnan vid nio tillfällen. Det första var klockan 3.55 då han just blivit utkastad från baren. Tre av samtalen rings 6.03, 6.04 och 6.44. Troligtvis sker alltså dessa uppringningar just efter att Birna Brjánsdóttir dödats. Ett sista försök görs 11.55. Kvinnan svarar inte på något av samtalen.

Kvinnan berättar i Stundin att hon på tisdagen kontaktar mannen genom Facebook. Det har då blivit känt att polisen misstänker att någon ombord Polar Nanoq kan ha varit inblandad i Birna Brjánsdóttirs försvinnande. Han säger då att allt är bra och att båten är på väg tillbaka till Island. Efter ett par meddelanden slutar mannen att svara.

Polisen gav i går klartecken för Polar Nanoq att lämna hamnen. Vid 22.30 i går lämnade trålaren Hafnarfjörður. En stor del av besättningen ska ha bytts ut eftersom många uppges vara chockade över de misstankar som riktas mot två kollegor.

Stämningen bland de anställda har enligt produktionschefen Jørgen Fossheim varit mycket nedstämd. Han säger till TV2 att han utgår från att de två häktade besättningsmedlemmarna är oskyldiga till Birna Brjánsdóttirs död:
"Jeg stoler på, at de er uskyldige, indtil andet er bevist og har utroligt svært ved at forestille mig, at de er skyldige."
Ombord Polar Nanoq hittades dessutom närmare 23 kilo hasch. Fyndet har blivit ett vapen i en inrikespolitisk debatt. Grönlands fiskeminister Hans Enoksen har talat för möjligheten att dra tillbaka tillståndet för trålare där besättningsmän ägnar sig åt narkotikahandel. Svaret från besättningen är att ministern försöker göra politiska poänger genom att utnyttja en tragedi, rapporterar KNR.

Här kan du läsa mer om Birna Brjánsdóttirs försvinnande.