måndag 23 januari 2017

Misstänkta för Birna Brjánsdóttirs död i nya förhör

Drygt 300 räddningsarbetare fortsatte i går sökandet efter Birna Brjánsdóttirs tillhörigheter. Efter att ha varit försvunnen i en dryg vecka hittades hon i går död vid fyren utanför Selvogur. De två grönländare som sedan tidigare sitter häktade för dråp väntas i dag eller i morgon konfronteras med uppgifterna om Birna Brjánsdóttirs död.

Efter en veckas sökande hittades Birna Brjánsdóttir i går död vid Selvogsviti, en fyr vid Selvogur som ligger mellan Grindavík och Þorlákshöfn på Island. Polisen tror att kroppen kastats i havet och drivit i land. Vid gårdagens presskonferens uteslöt polisen att kroppen skulle förts ombord trålaren Polar Nanoq och därefter kastats i havet.

Platsen där en av de två dråpmisstänkta tros ha gjort sig av med kroppen är inte känd. Under gårdagen finkammades området kring Óseyrarbrú som går över Ölfusá. Det är uppenbart att polisen tror att kroppen kan ha kastats i älven från bron. Sedan har den drivit i land på stranden cirka 100 meter väster om Selvogsviti - en sträcka på ungefär 25 kilometer.

Vinden har under veckan varit sydvästlig och västlig. Det ökar sannolikheten för att kroppen kastats i vattnet öster om fyndplatsen vid Selvogsviti. Det förklarar möjligen en del av polisens intresse för Óseyrarbrú.

Under kvällen flög kustbevakningens helikopter vid flera tillfällen över en grop just utanför Þorlákshöfn. Det finns dock inga uppgifter om att några fynd skulle ha gjorts där.

Någon dödsorsak är ännu inte fastställd. En österrikisk rättsläkare anländer i dag till Island för att bistå vid obduktionen.

Polisen svarade under gårdagens presskonferens inte på om hon utsatts för sexuella övergrepp. Huvudspåret är att hon dödats i den hyrbil som de dråpmisstänkta färdades i vid tiden för försvinnandet. I går fick polisen bekräftat att det i bilen fanns blod från Birna Brjánsdóttir.

Efter gårdagens presskonferens påbörjade omkring 320 personer från den frivilliga räddningstjänsten en ny sökinsats. Det område som nu genomsöks sträcker sig från Eyrarbakki i öster till Grindavík i väster. Sökandet kommer att fortsätta i dag, men i betydligt mindre omfattning.

Förhoppningen är inte bara att genom fotspår, bilspår eller liknande att finna den plats där kroppen kastades i vattnet. Alltjämt saknas Birna Brjánsdóttirs tillhörigheter. Hennes mobiltelefon har ännu inte hittats.

Polisen söker även efter ett vapen av okänt slag som kan ha använts vid dådet. Än så länge är det dock oklart var, hur och när Birna Brjánsdóttir dog.

För att få hjälp att hitta platsen där kroppen kastades i vattnet kommer polisen att vända sig till Veðurstofa Íslands för information om havsströmmarna i området sedan Birna Brjánsdóttirs försvinnande förra lördagen.

Ett fynd som har förbryllat polisen är Birna Brjánsdóttirs skor. De hittades i hamnen i Hafnarfjörður i måndags - två dygn efter att de dråpmisstänkta lämnat Island ombord Polar Nanoq. Det fanns snö under skorna trots att det var barmark på platsen vid tidpunkten för försvinnandet.

Polisen tror nu att skorna ställts på platsen av någon av de två misstänkta grönländska sjömännen. Syftet tros i så fall ha varit att förvilla polisen. Möjligen var förhoppningen att polisen skulle koncentrera eftersökningarna till Hafnarfjörður och dessutom kanske tro att Birna Brjánsdóttir självmant hoppat i vattnet.

Skorna placerades sannolikt ut vid lunchtid förra lördagen. En av de två misstänkta uppehöll sig då i samma område - omkring 300 meter från trålarens kajplats - i ungefär 25 minuter. I denna del av hamnen finns få övervakningskameror. Hittills har inga bilder hittats där mannen syns.

Den hyrbil som de två misstänkta färdades i kördes ungefär 300 kilometer inom loppet av ett dygn. Polisen tror nu att de har en förhållandevis klar bild av hur bilen körts under lördagen. Det är dock inte klart vilken väg som föraren tog till dumpningsplatsen någonstans på sydkusten.

Under gårdagskvällen kom polisen även i kontakt med föraren av den vita bil som kördes på Óseyrarbraut klockan 12.24 förra lördagen. Polisen har i flera dagar sökt föraren eftersom den troddes kunna ha viktig information om hyrbilens rörelser. Detta uppger polisen på Facebook.

Föraren ska inte ha tillfört något av betydelse. Föraren är heller inte misstänkt för inblandning i Birna Brjánsdóttirs försvinnande.

I eftermiddag eller i morgon väntas polisen hålla nya förhör med de två misstänkta grönländska sjömännen. De sitter sedan tidigare häktade misstänkta för dråp. De misstänks dessutom för grovt narkotikabrott sedan drygt 20 kilo hasch påträffats ombord Polar Nanoq.

I dag väntas polisen dessutom ta beslut om Polar Nanoq får lämna hamnen i Hafnarfjörður. Trålaren har hittills hållits kvar av utredningsskäl. Den tekniska undersökningen av hyrbilen fortsätter.

De misstänkta hålls i isolering på fängelset Litla-Hraun i Eyrarbakki. I samband med häktningsförhandlingen fick de veta att polisen hittat blodspår i hyrbilen. Då var det inte fastställt att blodet var Birna Brjánsdóttirs. De har inte informerats om resultatet av den dna-analys som kom i går. De har heller inte fått veta att kroppen hittats.

Räddningstjänsten Landsbjörg uppger på Facebook att 775 frivilliga har deltagit sökandet efter Birna Brjánsdóttir. Det gör sökinsatsen till en av de största i Islands historia.

Här kan du läsa mer om Birna Brjánsdóttirs försvinnande.