tisdag 31 januari 2017

Misstänkta i nya förhör om Birna Brjánsdóttirs död

Nya förhör hålls i dag med de två män som misstänks för inblandning i Birna Brjánsdóttirs död. Polisen tror sig nu ha en god uppfattning om när och var hon dödades. Dessutom tror sig polisen veta ungefär på vilken plats kroppen kastades i vattnet. Utredningen väntas dock inte bli klar än på några veckor.

I snart två veckor har två grönländska sjömän suttit häktade misstänkta för inblandning i Birna Brjánsdóttirs död. Hon sågs senast i livet på Laugavegur i Reykjavík den 14 januari. Åtta dagar senare hittades hennes kropp cirka 100 meter väster om fyren vid Selvogur. Kroppen hade spolats upp på stranden efter att ha kastats i vattnet på en annan plats.

Några förhör har inte hållits med de misstänkta sedan de i förra veckan konfronterades med uppgifterna om att kroppen återfunnits. Bägge nekade då till brott. I dag håller polisen nya förhör med de två misstänkta.

De misstänkta sitter i isolering på fängelset Litla-Hraun. Häktningstiden löper ut vid lunch på torsdag. Innan dess måste polis och åklagare besluta om de ska begäras häktade på nytt. Vad som framkommer under dagens förhör kan bli avgörande för beslutet.

Ombord Polar Nanoq - den trålare som de två männen arbetade på och som låg i hamn i Hafnarfjörður - hittade polisen 23 kilo hasch. En av sjömännen är misstänkt för smugglingsförsöket. Utredningen om narkotikabrottet är i det närmaste klar.

När det gäller Birna Brjánsdóttirs död återstår många frågetecken. Polisen väntar fortfarande på svar från flera dna-prover och på obduktionsrapporten. Föremål som skulle kunna ge viktiga ledtrådar, som Birna Brjánsdóttirs mobiltelefon och flera klädesplagg, har inte återfunnits.

De senaste dagarna har polisens bild av vad som hände tidigt på morgonen den 14 januari klarnat. Polisen tror sig nu veta var och när hon dödades. Den rättsmedicinska undersökningen uteslöt en naturlig dödsorsak. Det står klart att Birna Brjánsdóttir bragts om livet. Blodspår från henne har också påträffats i den hyrbil som de två männen disponerade.

Polisen tror sig också ha en god uppfattning om var kroppen kastades i vattnet. Möjligheten att med en docka försöka återskapa händelsen har diskuterats. Utsikterna att lyckas är dock små. För att med säkerhet kunna fastslå dumpningsplatsen måste både havsströmmarna och vindarna vara identiska.

Efter flera läckor från utredningen har polisen den senaste tiden blivit allt mer förtegen om utvecklingen. Om det skett några sökinsatser har polisen lyckats hålla dem hemliga. Fler nyheter är inte att vänta förrän det finns svar på dna-prover eller en färdig obduktionsrapport.

De misstänkta får visserligen inte tala med andra än sina advokater, men information om utredningar har tidigare nått fram till häktade. Läckor riskerar enligt polisen att försämra utredningsläget.

Utredningen väntas pågå i minst ett par veckor till.

Birna Brjánsdóttir begravs på fredag klockan 15 i Hallgrímskirkja i Reykjavík. Hennes föräldrar har uppmanat allmänheten att skänka pengar till den frivilliga räddningstjänsten i stället för att lämna blommor och kransar.

Birna Brjánsdóttir sågs senast vid Laugavegur 31 klockan 5.25 den 14 januari. Vid samma tid passerar männens hyrbil henne på gatan. Polisen anser sig veta vem som körde bilen, men bilderna från övervakningskameror är av för dålig kvalitet för att kunna bevisa detta.

Polisen och kommunen har nu kommit överens om att öka tryggheten i centrala Reykjavík. Det ska ske genom bättre belysning och fler övervakningskameror. Dessutom ska polisen bli mer synlig. Det uppger kommunen i ett pressmeddelande.

Här kan du läsa mer om Birna Brjánsdóttirs försvinnande.