tisdag 24 januari 2017

Nej till förlängd häktning för Birna Brjánsdóttirs död

Först i dag väntas polisen hålla nya förhör med de två grönländare som misstänks ligga bakom Birna Brjánsdóttirs död. Hæstiréttur Íslands sade i går nej till att häkta de två männen i fyra veckor. I stället gäller häktningen i två veckor. I dag får sannolikt trålaren Polar Nanoq klartecken att lämna hamnen i Hafnarfjörður.

Vid 13-tiden i söndags hittades 20-åriga Birna Brjánsdóttir död strax väster om fyren Selvogsviti på södra Island. Hon hade då varit försvunnen i åtta dygn. Hon sågs sist i livet vid Laugavegur 31 i Reykjavík. Där tror polisen att hon satte sig i en hyrbil som disponerades av två grönländska sjömän.

Klockan var då 5.25 lördagen den 14 januari. Sannolikt hade hon då mindre än en halvtimme kvar i livet. Hennes mobiltelefon stängs av eller får slut på batteriet 5.50. Tre minuter senare fångas bilen på bild av en övervakningskamera vid en golfklubb. Ytterligare sjutton minuter senare parkeras bilen vid trålaren Polar Nanoq i hamnen i Hafnarfjörður.

Vid 7-tiden lämnar en av de två sjömännen hamnen. När han återvänder är klockan 11.30. Under tiden har han försökt tvätta bilen invändigt. Polisen kunde ändå hitta blodspår i bilen som kunde kopplas till Birna Brjánsdóttir.

Var kroppen kastades i vattnet är inte känt. Havsströmmarna i området gör det troligt att denna plats ligger öster om fyndplatsen. Polisen har visat stort intresse för bron Óseyrarbrú som går över älven Ölfusá.

Fortfarande saknas Birna Brjánsdóttirs tillhörigheter - bland annat hennes mobiltelefon. När polisen undersökte hyrbilen var det inte bara uppenbart att någon försökt sanera den invändigt. Mindre skador på underredet var ett tecken på att bilen kan ha körts längs en stenig grusväg. Någon sådan körning är inte nödvändig för att ta sig mellan Hafnarfjörður och Óseyrarbrú.

Tillhörigheterna skulle alltså ha kunnat kastats i anslutning till en liten väg. Polisen har heller inte hittat något vapen. Polisen är dock inte säker på om något vapen använts.

Kroppen upptäcktes av besättningen ombord en av kustbevakningens helikoptrar. Piloten Björn Brekkan säger i Morgunblaðið att de omedelbart var säkra på att det var Birna Brjánsdóttir som de funnit. Kroppen hade sköljts upp på den svarta klippstranden och var väl synlig från flyghöjden på cirka 70 meter.

Häktningsbeslutet mot de två misstänkta prövades i går i Hæstiréttur Íslands. Domstolen sade nej till begäran om att häkta männen i fyra veckor. I stället klubbades den två veckor långa häktning som tidigare beslutats av Héraðsdómur Reykjaness.

De två männen sitter i isolering på fängelset Litla-Hraun. De har inte fått veta att Birna Brjánsdóttirs kropp hittats. Några förhör har inte hållits med dem sedan fyndet gjordes. I dag väntas polisen hålla nya förhör med de misstänkta.

Polar Nanoq fick i går tillåtelse att landa omkring 50 ton större kungsfisk i Hafnarfjörður. Fisken fångades sedan trålaren lämnat hamnen på kvällen den 14 januari. Polar Nanoq har i många år varannan vecka landat fångster i just Hafnarfjörður.

Den här gången kom båten från danska Fredrikshamn där den legat över jul och nyår. Det parti på knappt 23 kilo hasch som hittades ombord tros vara av danskt ursprung. Det är inte känt om narkotikan var avsett för den isländska eller grönländska marknaden. De två männen misstänks även för smugglingsförsöket.

Polar Nanoq har ännu inte fått tillåtelse att segla från Hafnarfjörður. Ett sådant beslut från polisen tros komma under dagen.

Trålaren ägs av Polar Seafood. Rederiet meddelade i går att de skänker 1,6 miljoner isländska kronor till den isländska räddningstjänsten. I meddelandet, som publicerats på Facebook, skriver Polar Seafood att gåvan är ett tack för räddningstjänstens arbete i sökandet efter Birna Brjánsdóttir. Besättningen skriver i ett brev att de är djupt berörda av vad som hänt och att de hoppas att de skyldiga straffas.

På lördag klockan 16 hålls i Reykjavík en minnesstund för Birna Brjánsdóttir. Deltagarna samlas vid Laugavegur 31 för att sedan gå till Tjörnin och tända ljus.

Uppdatering: Enligt RÚV har Birna Brjánsdóttirs id-kort hittats ombord Polar Nanoq. Det ska ha legat i en sophink. Polisen tror sig nu ha en klar bild av hur Birna Brjánsdóttir dödats. Några resultat från den första rättsmedicinska undersökningen har dock inte offentliggjorts.

Här kan du läsa mer om Birna Brjánsdóttirs död.