måndag 2 januari 2017

Renässans mindre än Socialdemokraterna i alltinget

Socialdemokraterna är inte längre minst i alltinget. I den senaste opinionsmätningen från Gallup tar partiet klivet förbi Renässans. Stödet för Renässans är nu det lägsta sedan partiet grundades. Piratpartiet bryter en fyra månader lång trend med sjunkande väljarstöd. I övrigt är förändringarna i opinionen små.

Drygt två månader har gått sedan alltingsvalet. I Gallups förra mätning var en fortsatt uppgång för Gröna vänstern den främsta skillnaden jämfört med valresultatet. I övrigt var förändringarna små. Inte mycket har heller hänt under den senaste månaden.

Självständighetspartiet är med god marginal Islands största parti. Stödet är nu 29 procent, en ökning med 1 procentenhet jämfört med Gallups novembermätning.

Tvåan Gröna vänstern backar 0,9 procentenheter till 20 procent. Partiets opinionssiffra är ändå den näst högsta sedan valet 2013. Under den förra mandatperioden var väljarstödet som högst 19,8 procent.

Piratpartiet bryter en fyra månader lång nedåtgående trend. Stödet ökar med 0,9 procentenheter till 14,6 procent. Förra månadens siffra var den svagaste på nästan två år.

Läget för Framstegspartiet och Ljus framtid är nästan oförändrat. Framstegspartiet förlorar 0,1 procentenhet till 8,9 procent medan Ljus framtid vinner lika mycket och får 8,7 procent.

Med 5,3 procent var Socialdemokraternas opinionssiffra hos Gallup i november den sämsta i partiets historia. Nu ökar stödet med 2,2 procentenheter till 7,5 procent.

Renässans backar 0,5 procentenheter till 7,4 procent. Stödet är det lägsta hos Gallup sedan partiet bildades i slutet på maj förra året.

Närmast spärren till alltinget är Folkets parti med 2,2 procent, en tillbakagång med 0,8 procentenheter. Gryning får 1 procent. Övriga partier har tillsammans 0,8 procent.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.