torsdag 5 januari 2017

Självständighetspartiet får fem ministrar i ny regering

Fem ministrar från Självständighetspartiet, tre från Renässans och två från Ljus framtid. Dessutom får Självständighetspartiet talmansposten. Så kommer enligt Vísir fördelningen av ministerposter att se ut. Men det enda namnet som är klart är Bjarni Benediktsson som statsminister. De tre partierna möts för nya förhandlingar i dag.

För tredje dagen i följd möttes i går företrädare för Självständighetspartiet, Renässans och Ljus framtid för formella regeringsförhandlingar. De tre partierna träffas på nytt i dag. Än så länge finns det inget besked om när en ny regering kan presenteras.

Enligt Vísir ska de tre partierna dock vara överens om fördelningen av ministerposter. Regeringen kommer att bestå av tio ministrar. Lika många ministrar finns i den avgående koalitionen mellan Självständighetspartiet och Framstegspartiet.

Självständighetspartiet får fem ministrar, Renässans får tre och Ljus framtid får två. Självständighetspartiet får dessutom talmansposten.

Någon fördelning av departementen är ännu inte klar. Det enda som är säkert är att Självständighetspartiets ledare Bjarni Benediktsson blir ny statsminister.

Andra ministrar blir enligt Vísir de två ledarna för koalitionspartierna, alltså Ljus framtids Óttarr Proppé och Renässans Benedikt Jóhannesson. Den senare ryktas vara mycket intresserad av att bli finansminister.

Andra heta kandidater är gruppledarna Guðlaugur Þór Þórðarson från Självständighetspartiet, Björt Ólafsdóttir från Ljus framtid och Hanna Katrín Friðriksson från Renässans. Sannolikt är även Þorsteinn Víglundsson och Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir från Renässans ledamöter som aspirerar på ministerposter.

Ljus framtid får ett bekymmer eftersom partiet bara har fyra ledamöter. Om två av dem blir ministrar finns bara två vanliga ledamöter som kan ta plats i nämnder. Två är för få för att vara i närheten av att hinna med alla möten. Därför diskuteras det internt om ministrarna ska avsäga sig sina platser som ledamöter för att kunna ta in ersättare och fylla partiets platser i nämnderna.

Under gårdagen ska bland annat sjukvården ha diskuterats. De tre partierna ska ha varit överens om att vården är ett område som behöver ökade resurser. Det har visat sig inte minst genom skarp kritik mot bristande anslag från både patienter och vårdanställda.

Signalerna från partiledarna blir allt mer positiva. Även om det planerade samarbetet fortfarande kan spricka verkar de tre allt mer övertygade om att förhandlingarna kommer att lyckas. Förhoppningen har varit att presentera en ny regering redan under veckan. Om de avslutande överläggningarna går så fort återstår att se.

Däremot var det i går tystare från både Framstegspartiet och Gröna vänstern. Bägge har genom inviter till Självständighetspartiet försökt skapa en öppning för ett regeringssamarbete mellan de tre partierna. Bjarni Benediktssons fortsatta tystnad i frågan tolkas nu internt som att det sena utspelet misslyckats.

Förhoppningen var uppenbarligen att försöka att få Bjarni Benediktsson att tänka om vad gäller att gå i koalition med Ljus framtid och Renässans. Det tycks dock inte vara något som bekymrar honom. Han verkar fast besluten om att bilda regering med de två liberala partierna.

Här kan du läsa mer om regeringsbildningen.