fredag 13 januari 2017

Staten kan gå miste om Jökulsárlón efter slarv

Regeringen utnyttjade förköpsrätten till fastigheten Fell där delar av Jökulsárlón ingår. Men nu riskerar statens köp av marken att gå om intet. Ett missförstånd kan innebära att beslutet togs för sent. Sysselmannen anser sig ha rätten på sin sida. Bolaget Fögrusalir - som vann auktionen om Fell - tänker nu låta domstol avgöra saken.

I måndags tog dåvarande statsministern Sigurður Ingi Jóhannsson beslutet att utnyttja statens förköpsrätt till fastigheten Fell. Beslutet tillkännagavs i ett pressmeddelande. Prislappen är 1,52 miljarder isländska kronor - lika mycket som auktionsvinnarna Fögrusalir skulle betala för marken.

Fell såldes på auktion efter många år av konflikter mellan de olika markägarna. Intresset för Fell har eskalerat de senaste åren i takt med ökningen av turister. I fastigheten ingår nämligen delar av glaciärlagunen Jökulsárlón, som förra året väntades locka till sig omkring en halv miljon besökare.

Regeringens köp var inte okontroversiellt. Utrymme fanns visserligen i budgeten, men det är ett ingripande som haft betydligt större stöd inom Framstegspartiet än inom Självständighetspartiet.

Sigurður Ingi Jóhannsson sade i måndags till Morgunblaðið att det fanns starka argument för att marken skulle hamna under statlig kontroll. I samarbete med kommunen skulle då platsen kunna utvecklas för att på ett bättre sätt ta emot turistströmmarna:
"Detta är en av de naturpärlor som vi nyttjar inom turismen och som gränsar till nationalparken Vatnajökull. Det finns argument för att utöka nationalparken Vatnajökull söderut mot havet och det styrker vår ansökan för att ta upp området på Unescos världsarvslista. ... Detta är avsevärda summor som staten lägger ut, men intäktsmöjligheterna är också stora."
Men det finns enligt Fréttablaðið ett stort frågetecken kring köpet. Auktionen genomfördes den 4 november förra året. Om staten ska utnyttja sin förköpsrätt måste det ske inom 60 dagar. Frågan är nu om fristen ska räknas från detta datum eller från den 11 november när budet på Fell accepterades.

Ansvarig är Anna Birna Þráinsdóttir, sysselman i Suðurland. Hon uppger i ett pressmeddelande att det är praxis att utgå från det datum då budet accepterades. Innan dess fanns inget bindande avtal mellan parterna. Därmed ska regeringens beslut inte ha kommit för sent. Hon hävdar dessutom att Fögrusalir ska ha godkänt den 10 januari som slutdatum.

Fögrusalirs advokat Hróbjartur Jónatansson håller inte alls med om detta. Han säger till Vísir att rättsläget är klart och att statens köpbeslut inte har fattats i tid. Eftersom sysselmannen tänker fullfölja affären med staten kommer Fögrusalir att vända sig till domstol för att få saken prövad:
"Enligt naturskyddslagen står det klart att sextiodagarsfristen börjar gälla samtidigt som staten får budet. Helt oberoende av när köpeavtalet skrivs. ... Sysselmannen i Suðurland har meddelat oss - faktiskt genom mejl - att de har beslutat att låta staten få detta. Vi kommer självklart inte att acceptera det beslutet och ta det till domstol."
De mångåriga ägarstriderna om Fell ser alltså ut att få en fortsättning med nya parter som kämpar om marken. En sådan rättsprocess kan pågå i flera år. Under tiden lär den välbehövliga utbyggnaden med toaletter och parkeringsplatser utebli.

Miljöminister Björt Ólafsdóttir räknar med att Fell till slut hamnar i statlig ägo. Hon säger i Morgunblaðið att hon hoppas att planerna på att låta Jökulsárlón tillhöra nationalparken Vatnajökull kan bli verklighet:
"Vi ser då förhoppningsvis fram mot att den unika händelsen äger rum att vi islänningar får en nationalpark hela vägen från fjäll till strand, vilket är mycket speciellt och jag hoppas så sannerligen att alla dessa planer infrias."
Här kan du läsa mer om försäljningen av Fell.