torsdag 19 januari 2017

Tre grönlänningar gripna - inga spår efter försvunna BirnaTre grönländska besättningsmän greps i går till havs. Alla tre tros kunna ha information rörande 20-åriga Birna Brjánsdóttirs försvinnande. I ett första förhör ombord förnekade alla tre inblandning i försvinnandet. Övriga ombord trålaren Polar Nanoq har hörts som vittnen av polisen. Trålaren anlände till Hafnarfjörður sent i går kväll. Det finns inga nya spår efter Birna Brjánsdóttir.

20-åriga Birna Brjánsdóttir är försvunnen sedan i lördags morse. Vid femtiden lämnade hon utestället Húrra i Reykjavík. Hon passerade Ali Baba vid Ingólfstorg där hon köpte sig något att äta. Därefter vandrade hon omkring i centrum. Den sista bilden av henne togs av en övervakningskamera på Laugavegur klockan 5.25.

I ytterligare några minuter gick hon till fots. Vid 5.30 kopplas hennes mobiltelefon till en mast på Laugarnes. Hon färdas då i en bil. Tjugo minuter senare stänger någon av telefonen. Sista gången den kopplar upp sig mot en mast befinner den sig vid Flatahraun i Hafnarfjörður.

Bara tre minuter senare fångar en övervakningskamera för första gången en röd Kia Rio på bild i hamnområdet i Hafnarfjörður. Under morgonen och dagen körs bilen från och till hamnen flera gånger.

Samma bil passerade Birna Brjánsdóttir på Laugavegur vid tiden för hennes försvinnande. I bilen fanns sannolikt två personer - bägge besättningsmän ombord den grönländska trålaren Polar Nanoq som låg i hamn i Hafnarfjörður. En av dem hyrde bilen och återlämnade den strax före trålarens avfärd på lördagskvällen.

Birna Brjánsdóttir syns inte till på några av bilderna från hamnen. Däremot hittades hennes skor i måndags kväll bara 300 meter från Polar Nanoqs kajplats.

Hur skorna hamnade på platsen är alltjämt en gåta. Det fanns snö under skorna, och vid tiden för Birna Brjánsdóttirs försvinnande var det barmark i området. Det kan betyda att skorna ställts ut senare och att hon inte varit på platsen.

Vid 23-tiden lokal tid anlände Polar Nanoq till Hafnarfjörður. Trålaren hade då vänt ute på öppet hav sedan polisens intresse för besättningen blivit känt. Triton, ett fartyg tillhörande den danska marinen, seglade och mötte Polar Nanoq. Ombord fanns fyra isländska poliser. De valde dock att följa båten i stället för att borda den.

Omkring 90 sjömil sydväst om Island - när Polar Nanoq kommit in på isländsk jurisdiktion - bordade fyra poliser trålaren. Poliserna fördes ombord med helikopter. De övertog då befälet på båten.

Efter de första förhören greps två grönländska besättningsmän. En av dem var den som av Bílaleiga Akureyrar hyrde den bil som setts både på Laugavegur och i Hafnarfjörður. Den andre ska ha färdats tillsammans med mannen. Bägge ska dessutom ha befunnit sig i centrala Reykjavík under natten mot lördagen.

Minst en av dem ska enligt uppgifter till Islandsbloggen dessutom ha besökt Húrra. Uppgifter om att hon ska ha haft kontakt med en av männen genom Tinder stämmer däremot inte. Polisen har fått tillgång till samtliga Birna Brjánsdóttirs konton i sociala medier. Där hade hon inte varit aktiv dagarna före försvinnandet.

Ytterligare en besättningsman greps senare till havs. Ingen har ännu delgivits misstanke om brott. Skälet till gripandet är att polisen tror att de kan ha information om Birna Brjánsdóttirs försvinnande. Samtliga förnekade brott i de första förhören.

De övriga ombord hördes under natten som vittnen. De är också fria att gå i land om de så önskar. Ett eventuellt beslut om att anhålla någon av de gripna måste tas under dagen.

Enligt uppgifter till Islandsbloggen ingår 23 personer i besättningen. Av dessa är femton grönlänningar och åtta färingar. Fartygets kapten - som inte är någon av de gripna - är färing.

Direkt efter att Polar Nanoq lagt till fördes de tre gripna i land. De togs till polishuset på Hverfisgata i Reykjavík för förhör. Polisen gick därefter ombord för att söka efter spår efter Birna Brjánsdóttir. Inget tyder dock på att hon ska ha befunnit sig ombord trålaren. Förhören genomfördes på danska och engelska.

Undersökningen av fartyget slutfördes vid 6-tiden på morgonen. Två timmar senare avslutades förhören med besättningsmedlemmarna. Den tekniska undersökningen av hyrbilen pågår fortfarande.

Polisen säger nu att utredningen gäller ett brottmål. Tidigare har den beskrivits som eftersökningar efter en saknad person. Nattens förhör gav inga ledtrådar som kan bidra till att Birna Brjánsdóttir hittas.

Hamnområdet söktes i går igenom på nytt med hjälp av bland annat dykare. Inga konkreta spår hittades. Inte långt från den plats där Birna Brjánsdóttirs skor påträffades upptäcktes en tröja. Plagget har inte tillhört henne, men polisen utesluter inte att det kan ha kopplingar till försvinnandet.

Under gårdagen sökte räddningstjänsten med hjälp av tre hundar vid Strandarheiði väster om Hafnarfjörður. Sökandet gav inget resultat. Polisen hade fått tips av lokalbefolkning om en bilist som på lördagsmorgonen ska ha kört omkring i området på ett sätt som väckte misstankar. Enligt uppgifterna ska det ha rört sig om en liten röd personbil.

Det aktuella området vid Strandarheiði är cirka tio kvadratkilometer. Sökandet kommer att återupptas i dag så fort det ljusnat. Förutsättningarna är dock inte de bästa eftersom det snöat sedan i lördags morse. Därför kan det bli aktuellt att - om inte Birna Brjánsdóttir hittats innan dess - söka igenom området på nytt till helgen då töväder väntas.

Polar Nanoq har de senaste årtiondena regelbundet landat fångster i just Hafnarfjörður. Det ska också ha varit vanligt att delar av besättningen hyrt en bil för att åka in till Reykjavík och festa. När trålaren lade ut vid 21-tiden i lördags var det för att fiska hälleflundra.

Ovan kan du se bilder från en övervakningskamera som Stundin publicerade i går. Där ses Birna Brjánsdóttir gå längs Skólavörðustígur. Bilderna är tagna några minuter före försvinnandet och hon har då sin mobiltelefon väl synlig.

Här kan du läsa mer om Birna Brjánsdóttirs försvinnande och här och här hittar du polisens senaste pressmeddelanden om utredningen.

Uppdatering 12.30: Två av de tre grönländska besättningsmännen har begärts häktade. Häktningsförhandlingen hålls vid Héraðsdómur Reykjaness i Hafnarfjörður. Fristen för att begära den tredje besättningsmannen häktad löper ut först senare i dag. Bägge begärs häktade av utredningsskäl. Ingen av dem har delgivits misstanke om brott.

Uppdatering 13.20: Enligt Vísir har polisen i hyrbilen hittat spår som tyder på att ett brott begåtts. Vilken typ av spår det handlar om är inte känt. Uppgifterna har inte bekräftats av polis.

Uppdatering 13.40: Héraðsdómur Reykjaness har beslutat en av de två männen ska sitta häktad i två veckor. Åklagaren hade begärt fyra veckor. Beslutet kommer därför att överklagas till Hæstiréttur Íslands. Häktningsförhandlingen mot den andra mannen är ännu inte avslutad.

Uppdatering 15.35: Även den andre besättningsmannen häktas på två veckor. Bägge förnekade under häktningsförhandlingen all kännedom om Birna Brjánsdóttir.

Uppdatering 16.25: Enligt RÚV ska en större mängd narkotika ha hittats ombord Polar Nanoq. Vísir rapporterar att det rör sig om flera kilo hasch. En fjärde man har gripits i anslutning till fyndet. Han har ännu inte förhörts. Han misstänks inte i nuläget ha haft något med Birna Brjánsdóttirs försvinnande att göra.

Källor: RÚV, Fréttablaðið, Morgunblaðið