tisdag 10 januari 2017

Turist drunknade vid Kirkjufjara - familj spolades ut i havet

En 47-årig tysk kvinna drunknade i går vid Kirkjufjara vid Dyrhólaey. Hela familjen spolades ut i havet av de kraftiga underströmmarna. Mannen och de två barnen lyckades rädda sig i land. Kvinnan fördes med helikopter till Reykjavík där hon dödförklarades. Räddningstjänsten vaktade i går stranden efter olyckan.

I februari förra året drunknade en 39-årig kinesisk man vid Reynisfjara vid Dyrhólaey. Mannen stod på en avsats och fotograferade och blev överraskad av vågorna. Underströmmarna förde honom 550 meter ut till havs. När räddningstjänsten lyckades bärga kroppen var det redan för sent.

Drunkningsolyckan skedde efter en rad tillbud på stränderna nära Vík í Mýrdal. Under en tid vaktade polis Reynisfjara. Samtidigt sattes nya varningsskyltar upp.

Varken skyltarna eller övervakningen hade någon större effekt. Många besökare struntade i polisens uppmaning att inte gå nära vågorna.

I går krävde de kraftiga underströmmarna ett nytt människoliv. Strax före klockan 13 larmades polisen till Kirkjufjara vid Dyrhólaey. En hel familj - en man, en kvinna och två barn - hamnade i sjön efter att ha överraskats av vågorna. Mannen och barnen lyckades ta sig i land, men den 47-åriga kvinnan drunknade.

Kvinnans kropp påträffades strax öster om Dyrhólaey. Kvinnan fördes med helikopter till Reykjavík där hon dödförklarades. Kvinnan var död redan när kustbevakningen fann kroppen. Hon befann sig i vattnet i en dryg timme. Kroppen hittades omkring 100 meter från den plats där hon spolades ut till havs.

Familjen var på semester på Island. De reste på egen hand och ingick inte i någon grupp. Polisen fick telefonsamtal från fem personer på plats som larmade om olyckan. Det första larmet kom 12.53.

Mannen och de två barnen fördes med ambulans till Reykjavík. Ingen av dem ådrog sig några fysiska skador.

Kirkjufjara har de senaste åren ofta varit stängd för besökare på grund av särskilt kraftiga vågor. Trots detta har många ändå valt att kliva över avspärrningen för att gå ned till stranden. Många går också nära vågorna. En rad drunkningstillbud har inträffat sedan dödsolyckan i februari förra året.

Vad som överraskar många besökare är att enstaka vågor når betydligt längre upp på stranden än andra. Den som haft ett säkerhetsavstånd på tio meter kan plötsligt hamna i vattnet. Och underströmmarna är så starka att de även drar med sig vuxna ut i vågorna.

Räddningstjänst höll i går vakt både vid Víkurfjara, Kirkjufjara och Reynisfjara fram till mörkrets inbrott. Polisen spärrade av Kirkjufjara för att kunna utreda dödsolyckan. Detta uppger polisen på Facebook.

Umhverfisstofnun förbereder nu en stängning av Kirkjufjara. Skälet är inte bara de förrädiska strömmarna. Risken för jordskred är också stor på stranden. Hur länge stranden kommer att vara stängd för besökare är inte klart.

Här kan du läsa mer om förra årets drunkningsolycka vid Reynisfjara.