söndag 29 januari 2017

Tusentals samlades för att hedra Birna BrjánsdóttirOmkring 10 000 personer samlades i går i Reykjavík för att hedra Birna Brjánsdóttirs minne. Tåget gick från Hlemmur till Arnarhóll. Vid Laugavegur 31 - den plats där hon sist sågs i livet - stannade många för att lämna blommor och tända ljus. Framme vid Arnarhóll hölls en tyst minut. Minnesceremonier hölls på ytterligare fyra platser i går.

Det var i går två veckor sedan 20-åriga Birna Brjánsdóttir försvann. I söndags hittades hon död på stranden nära fyren vid Selvogur. Obduktionsrapporten är ännu inte färdig, men det står klart att hon inte dött en naturlig död. Två grönländska sjömän sitter häktade misstänkta för att ha dödat henne.

Häktningen av de två misstänkta löper ut den 2 februari. I början på veckan kommer polis och åklagare att ta beslut om de ska begäras omhäktade. Nya förhör med männen hålls tidigast i morgon. Polisen räknar med att det kommer att ta minst ett par veckor att slutföra utredningen.

Birna Brjánsdóttir hedrades i går med en minnesceremoni i Reykjavík. Deltagarna samlades klockan 16 vid Hlemmur. De vandrade längs Laugavegur till Arnarhóll. Tåget stannade till vid Laugavegur 31 där många lämnade blommor och tände ljus och marschaller. Vid Arnarhóll hölls en tyst minut. Manskören Esja sjöng medan deltagare tände ljus.

Polisen uppskattar antalet deltagare i Reykjavík till mellan 10 000 och 12 000 personer.

Minnesstunder hölls även i Akureyri, Reyðarfjörður, Heimaey och Köpenhamn. I Akureyri samlades deltagarna vid kyrkan. På Heimaey hölls en ceremoni vid stavkyrkan som avslutades vid hamnen där ljus tändes och sattes i vattnet. I Reyðarfjörður ägde minneshögtiden rum vid den lilla lagunen vid Kollaleira. Även där tändes ljus. I Köpenhamn samlades deltagarna vid Islands ambassad.

Här kan du läsa mer om Birna Brjánsdóttirs död.