fredag 20 januari 2017

Två häktade - men inga nya spår efter Birna Brjánsdóttir


Två grönländska besättningsmän från trålaren Polar Nanoq häktades i går misstänkta för dråp efter Birna Brjánsdóttirs försvinnande. I den hyrbil som männen färdades i ska polisen ha funnit spår efter våld. Polisen utgår också ifrån att Birna Brjánsdóttir vid något tillfälle befunnit sig i bilen. Sökandet efter henne har dock hittills inte lett till några resultat.

Det var i lördags morse som 20-åriga Birna Brjánsdóttir försvann efter en utekväll i Reykjavík. Polisens bild av vad som hände i samband med försvinnandet blir allt tydligare. Men alltjämt finns många oklarheter. Inte minst saknas spår efter Birna Brjánsdóttir.

Klockan 5.25 på lördagsmorgonen syns Birna Brjánsdóttir på bild från en övervakningskamera vid Laugavegur 31. Samtidigt passerar en röd Kia Rio henne. Hon går till fots i ytterligare några minuter. Därefter färdas hon i en bil i riktning mot Hafnarfjörður. Klockan 5.50 stänger någon av hennes mobiltelefon. Det är genom den som hennes rörelser efter de sista övervakningsbilderna delvis kunnat kartläggas.

Två besättningsmän från den grönländska trålaren Polar Nanoq häktades i går i två veckor av utredningsskäl. Polisen utreder nu försvinnandet som ett brottmål. Enligt uppgifter ska de två männen ha häktats misstänkta för dråp. Detta har inte bekräftats av polis eller åklagare.

Polisen är övertygad om att det är de två männen som färdas i den hyrbil som passerar Birna Brjánsdóttir på Laugavegur. Klockan 5.53 syns samma bil på en övervakningskamera vid Golf­klúbbur Kópa­vogs og Garðabæj­ar. Klockan 6.10 dyker samma bil och samma två män upp vid Polar Nanoqs kajplats i hamnen i Hafnarfjörður.

Birna Brjánsdóttir syns inte på några av dessa bilder. Polisen tror inte att hon varit ombord trålaren. Däremot tror de att hon vid något tillfälle varit inne i bilen. Där ska polisen enligt obekräftade uppgifter ha funnit spår av grovt våld.

Exakt vad spåren består av är inte känt. Fynd ska ha skickats till utlandet för dna-analys. Varken uthyraren Bílaleiga Akureyrar eller den kund som hyrde bilen efter grönlänningarna reagerade på något ovanligt i den.

De två männen kliver ur bilen i hamnen. De pratar en längre tid med varandra innan en av dem sätter sig i bilen medan den andre går ombord trålaren. Föraren stannar till en stund vid en flytdocka i hamnen. Han kör sedan därifrån och återkommer först omkring en timme senare. Resten av dagen görs flera olika resor med bilen.

Efter att Birna Brjánsdóttirs försvinnande blivit känt får polisen flera tips om en liten röd bil som kör omkring på Strandarheiði, ett område väster om Hafnarfjörður. Två dagar i rad har området genomsökts utan några resultat. Sökandet väntas fortsätta i dag.

Förutsättningarna är dock inte det bästa. Dels har det snöat sedan försvinnandet, dels går det långsamt att röra sig och söka i lavafältet eftersom antalet sprickor är närmast oändligt. Om inte Birna Brjánsdóttir hittas före helgen kommer sannolikt nya eftersökningar att göras i samma område eftersom töväder väntas.

Om vädret slår om finns planer på att genomföra en stor sökinsats på Strandarheiði under helgen.

Kustbevakningen flög i går med helikopter längs stränderna och över Strandarheiði. I Hafnarfjörður fortsatte sökandet både på land och i hamnområdet. Polis genomförde dessutom en ny undersökning av trålaren. Bland annat ska de två männens mobiltelefoner ha tagits i beslag. Några konkreta spår efter Birna Brjánsdóttir har dock inte påträffats.

Polisen lägger även stora resurser på att kartlägga hyrbilens rörelser under lördagen. Det sker genom att gå igenom mängder av material från övervakningskameror som fordonet kan ha passerat.

Dessutom försöker polisen kartlägga de två männens rörelser med hjälp av information från deras mobiltelefoner. Det betraktas nu som mest troligt att Birna Brjánsdóttir hamnat i bilen redan på Laugavegur. Den har sedan körts längs Sæbraut mot Laugarnes för att så småningom komma till Hafnarfjörður.

Polisen undersöker också om Birna Brjánsdóttir kommit i kontakt med någon av männen innan hyrbilen passerar henne på Laugavegur på lördagsmorgonen. Hittills finns inget som tyder på detta. På nätet cirkulerar alltjämt uppgifter om att hon skulle ha haft kontakt med en av männen genom Tinder. Detta har vid flera tillfällen förnekats av polisen. Dagarna före försvinnandet var hon varken inne på Tinder eller Badoo, en annan dejtningapp.

Vid häktningsförhandlingen i Héraðsdómur Reykjaness i Hafnarfjörður i går förnekade bägge männen delaktighet i Birna Brjánsdóttirs försvinnande. Rätten beslutade att de skulle häktas i två veckor. Åklagaren hade begärt fyra veckor. Åklagaren har därför överklagat häktningsbeslutet.

En tredje man greps i onsdags. Åklagare valde dock att inte begära honom häktad eftersom han inte tros ha några upplysningar om försvinnandet. Även här rörde det sig om en grönländsk besättningsman.

I samband med sökandet ombord Polar Nanoq hittade polisen ett parti med drygt 20 kilo hasch. En i besättningen häktades sent i går misstänkt för narkotikasmuggling. Knarkfyndet tros inte ha någon koppling till försvinnandet och behandlas av polisen som en separat utredning. Mannen sitter inledningsvis häktad till och med måndag.

Polar Nanoq ligger kvar i hamnen i Hafnarfjörður. Den övriga besättningen bor just nu på hotell i Reykjavík. Under dagen kommer nya förhör att hållas med de häktade. Samtliga tre häktade hölls under natten i isolering på polisstationen på Hverfisgata i Reykjavík.

Här kan du läsa mer om Birna Brjánsdóttirs försvinnande och ovan kan du se hur det såg ut när den hyrbil som använts av två av besättningsmännen togs i beslag.