onsdag 25 januari 2017

Unnur Brá Konráðsdóttir vald till talman i alltinget

Självständighetspartiets Unnur Brá Konráðsdóttir valdes i går till alltingets talman. Hon blir den fjärde kvinnan genom tiderna som talman. Hon är som 42-åring också den näst yngsta talmannen någonsin. I gårdagens omröstning fick Unnur Brá Konráðsdóttir 54 röster. Till första ersättare valdes Gröna vänsterns Steingrímur J. Sigfússon.

Med 54 röster valdes Unnur Brá Konráðsdóttir i går till alltingets talman. Fem ledamöter avstod från att rösta och fyra var frånvarande. Som 42-åring blir Unnur Brá Konráðsdóttir den näst yngsta talmannen i Islands historia. Hon blir den fjärde kvinnan på posten.

Unnur Brá Konráðsdóttir representerar Självständighetspartiet och har suttit i alltinget sedan 2009. Innan dess var hon kommunchef i Rangárþing eystra. Mellan 2009 och 2013 var hon en av ersättarna för den ordinarie talmannen.

Det var statsminister Bjarni Benediktssons beslut att föra fram Unnur Brá Konráðsdóttir som kandidat till uppdraget. Internt var det sannolikt ett sätt att minska kritiken mot ministerutnämningarna. Unnur Brá Konráðsdóttir är hemmahörande i den södra valkretsen - den enda som blev utan representant i regeringen från Självständighetspartiet.

Till ersättare valdes i tur och ordning  Stein­grím­ur J. Sig­fús­son från Gröna vänstern, Jóna Sól­veig El­ín­ar­dótt­ir från Renässans, Jón Þór Ólafs­son från Piratpartiet, Nichole Leigh Mosty från Ljus framtid, Þór­unn Eg­ils­dótt­ir från Framstegspartiet och Teit­ur Björn Ein­ars­son från Självständighetspartiet.

Dessa sju politiker utgör alltingets presidium. Där fick Socialdemokraternas Guðjón S. Brjánsson en observatörsplats.