söndag 15 januari 2017

Uppgifter: Trump vill ha toppmöte med Putin i Reykjavík

Donald Trump vill inom kort möta Vladimir Putin i Reykjavík. Syftet med mötet är enligt The Sunday Times att diskutera en överenskommelse om kärnvapen. De två stormakternas ledare skulle alltså träffas i Reykjavík 30 år efter det historiska mötet mellan Ronald Reagan och Michail Gorbatjov. Men enligt Reuters och Donald Trumps pressekreterare är uppgifterna felaktiga.

I oktober 1986 träffades USA:s president Ronald Reagan och Sovjetunionens president Michail Gorbatjov på Höfði i Reykjavík. Där diskuterade de nedrustning av de två supermakternas kärnvapenarsenaler.

Mötet i Reykjavík ledde visserligen inte till någon avgörande överenskommelse mellan de två, men det lade grunden för senare avtal om nedrustning. Därför har mötet i efterhand kommit att betraktas som ett steg mot slutet på det kalla kriget.

Nu hävdar The Sunday Times att USA:s blivande president Donald Trump vill träffa sin ryske kollega Vladimir Putin i Reykjavík. Mötet ska ske inom kort och ska åter handla om en begränsning av de två ländernas kärnvapenarsenaler. Ett annat syfte ska vara att förbättra USA:s relationer med Ryssland.

Uppgifterna tillbakavisas dock av personer i kretsen kring Donald Trump. En uppgiftslämnare säger till Reuters att det handlar om "en fantasi" från The Sunday Times sida.

Sean Spicer, blivande pressekreterare åt Donald Trump, skriver på Twitter att uppgifterna är "100 procent falska".

För utrikesminister Guðlaug­ur Þór Þórðar­son kommer uppgifterna som en överraskning. Några kontakter om ett toppmöte i Reykjavík har inte tagits av varken USA eller Ryssland. Han säger i Morgunblaðið att en förfrågan om Island som värd för ett möte mellan supermakternas ledare skulle få ett positivt mottagande:
"Den första reaktionen är att se på detta positivt. ... Island ligger mitt emellan dessa två stormakter och jag tror att det är riskfritt att säga att trots korta förberedelser så gick toppmötet 1986 mycket bra. Jag tror att det hedrade den dåvarande regeringen och förde med sig goda saker."
Inte heller utrikesdepartementet har några andra uppgifter om ett eventuellt toppmöte än de som förekommer i The Sunday Times, skriver Morgunblaðið.

Här kan du läsa mer om Höfði.