måndag 23 januari 2017

Vägen till flygplansvraket på Sólheimasandur förblir stängd

Statliga Vegagerðin hyvlade vägen och byggde en parkeringsplats. Men vägen fram till flygplansvraket på Sólheimasandur förblir stängd för bilister. När markägarna för snart ett år sedan spärrade av infarten talades det om en tillfällig åtgärd. Nu ser det ut som att stängningen för fordonstrafik blir permanent, rapporterar Kjarninn.

I mars förra året bestämde sig markägarna för att spärra av infarten till den led som går till flygplansvraket på Sólheimasandur mellan Skógar och Vík í Mýrdal. Skälet var att många besökare struntade i att följa leden och i stället körde vid sidan om den.

Flygplansvraket har blivit en allt populärare turistattraktion. Eftersom det inte fanns någon parkering vid nedfarten började i stället bilister att parkera sina fordon längs ringvägen. Plötsligt blev platsen en trafikfara.

I november förra året omkom en 45-årig kinesisk man vid nedfarten till Sólheimasandur. Mannen färdades i ett sällskap som stannade till längs vägen och släckte alla ljus för att spana efter norrsken. När mannen gick ut på vägbanan träffades han av en mötande bil.

Först talade markägarna om att avspärrningen skulle vara tillfällig. Trots att leden inte är allmän väg gick Vegagerðin med på att hyvla vägen. Dessutom sattes vägstickor upp med 50 meters mellanrum. Totalt kostade arbetet omkring 500 000 isländska kronor.

Men någon öppning blev det inte. Markägarnas pris för att släppa fram fordon är 100 000 isländska kronor. En som lyckades smita förbi avspärrningarna fick också betala så mycket för att bli utsläppt. Den som inte vill riskera att bli instängd eller betala får alltså gå till vraket.

Nu har Vegagerðin anlagt en parkeringsplats vid nedfarten. Markägarna har upplåtit mark till bygget, men myndigheten står för kostnaderna. G. Pétur Matthíasson, som är informationsansvarig vid Vegagerðin, skriver i ett mejl till Kjarninn att det var nödvändigt med parkeringsplatser:
"Vi var mycket bekymrade över trafiksäkerheten på riksvägen, som är vårt ansvar, och genomförde därför dessa minimiåtgärder både för att få bort bilarna från riksvägen och förbättra tillgängligheten."
Riskerna var enligt G. Pétur Matthíasson just att många parkerade längs vägen. Han är dock inte helt nöjd med markägarnas agerande eftersom vägen hyvlades mot ett löfte om att den skulle öppnas för allmänheten. Vegagerðin skrev dock aldrig något avtal med markägarna utan det fanns bara en muntlig överenskommelse.

Elín Einarsdóttir är en av markägarna. Hon säger till Kjarninn att de lovade Vegagerðin att vägen skulle öppnas efter att den hyvlats. Hon hävdar att det var efter samråd med polisen som de tog beslutet att hålla vägen stängd:
"Polisen berättade för oss att om någon har åkt utanför vägen och skapar spår för en led så kör [juridiskt sett] inte den som kommer efteråt utanför vägen."
Här kan du läsa mer om dödsolyckan vid Sólheimasandur och här kan du läsa mer om historien bakom flygplansvraket på stranden.