söndag 1 januari 2017

Völvans spådom för 2017: Ny regering och vulkanutbrott

En trepartiregering ledd av Bjarni Benediktsson tar makten på Island. Men koalitionen mellan Självständighetspartiet, Renässans och Ljus framtid vänder sig i vissa frågor till Framstegspartiet - något som vissa har svårt att smälta. Under året inträffar också ett vulkanutbrott. Det förutspår den völva som i Fréttablaðið presenterar en spådom för 2017.

Detta nyår är inget undantag. Som vanligt publicerar flera isländska tidningar förutsägelser inför det kommande året. Och som vanligt sägs de vara levererade av en völva.

Islänningarna förenades enligt Fréttablaðiðs völva av två saker under året: turerna kring statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugssons avgång och herrlandslagets framgångar i fotbolls-EM. Sigmundur Davíð Gunnlaugsson har inte på något sätt förlikat sig med rapporteringen om hans kopplingar till bolag i skatteparadis utan tänker lönlöst fortsätta kräva public service-bolaget RÚV på en ursäkt.

Regeringskrisen var dock inte på något sätt en kris för Island. I stället anser völvan att den hade stor positiv inverkan. Den bidrog till att Guðni Th. Jóhannesson valdes till president. Den gjorde så att den mindre konfrontatoriskt lagda Sigurður Ingi Jóhannsson tog över som statsminister och förbättrade därmed arbetsklimatet i alltinget.

I förlängningen tvingades partierna i alltinget samarbeta om en budget för 2017. Det visade enligt völvan att det faktiskt är möjligt för politikerna att komma överens.

Tidigt på det nya året kommer en trepartikoalition att bildas mellan Självständighetspartiet, Renässans och Ljus framtid. Statsminister blir Bjarni Benediktsson. Kulturminister blir Ljus framtids Óttarr Proppé. Tillsammans med partikamraten Björt Ólafsdóttir får han ägna mycket tid åt att lösa tvister mellan Bjarni Benediktsson och Renässans ledare Benedikt Jóhannesson.

I utbyte mot stöd i avgörande frågor får Framstegspartiets Lilja Alfreðsdóttir ordförandeskapet i finansnämnden. Denna samarbetsmodell blir det flera inom trepartikoalitionen som får svårt att försvara.

Under mandatperioden lämnar Piratpartiets Birgitta Jónsdóttir politiken av personliga skäl. Efter avhoppet engagerar sig Helgi Hrafn Gunnarsson - partiets populäraste politiker - på nytt i partipolitiken och Piratpartiets opinionssiffror stiger på nytt.

Gröna vänsterns ledare Katrín Jakobsdóttir kommer enligt völvan att bli hårt ansatt av vissa äldre partimedlemmar. De anser att hon kastade bort möjligheten att regera ihop med Självständighetspartiet - en lösning som de gärna hade sett.

Renässans kan vänta sig ytterligare ett tillskott genom en avhoppare från Självständighetspartiet. Völvan förutspår att programledaren Gísli Marteinn Baldursson kommer att ansluta sig till partiet.

En annan tidigare politiker, socialdemokraten Össur Skarphéðinsson, försöker bli ny chefredaktör för Fréttatíminn. Samtidigt blir Björn Ingi Hrafnssons medieimperium allt bräckligare. Det visar sig under året att han blir skyldig både för löner och skatter. Trots detta lyckas han dock behålla tidningen DV.

Under sommaren inträffar enligt völvan ett vulkanutbrott. Det kommer att äga rum under en glaciär, men omfattningen är osäker.

Inom fotbollen blir 2017 damernas år. Herrarna misslyckas att kvalificera sig till VM i Ryssland 2018 medan damerna oväntat går till semifinal under sommarens EM i Nederländerna. Sara Björk Gunnarsdóttir får sitt stora internationella genombrott under turneringen och utses senare till årets idrottare på Island.

Vidare förutspår völvan bland annat att Björk flyttar hem till Island, att Wow Air med stora bekymmer öppnar flyglinjer till Asien och att vintern blir snörik och hård på norra och västra Island.

Här kan du läsa mer om Fréttablaðiðs völvas spådom för 2016.