lördag 25 februari 2017

Asylsökande med falskt pass slipper fängelse på Island

Straffet för en sudanesisk man för att ha visat upp ett falskt pass blir villkorlig dom i stället för fängelse. Det beslutar Héraðsdómur Reykjaness. Domen är en följd av den utlänningslag som trädde i kraft vid årsskiftet. Tidigare har asylsökande med falska identitetshandlingar dömts till fängelse - något som kritiserats av bland annat FN.

I september förra året landade en man från Sudan på flygplatsen i Keflavík. Han kom till Island ombord ett flyg från Norge. I passkontrollen visade han upp ett falskt pass från Ghana.

När mannen sökte asyl på Island erkände han att han använt sig av ett förfalskat pass. I förhör har han berättat att han flydde från Sudan 2012. Han tog sig 2014 till Italien för att snart fortsätta till Frankrike. Där fick han flyktingstatus och uppehållstillstånd i tio år. Därefter begav han sig till Tyskland där han nekades asyl. Han reste vidare till Norge för att snart fortsätta till Island.

Isländska tingsrätter har i regel dömt asylsökande som visar upp falska identitetshandlingar till 30 dagars fängelse för dokumentförfalskning. Domarna har kritiserats bland annat av FN:s flyktingorgan UNHCR.

Vid årsskiftet började en ny utlänningslag gälla. Där sägs det att asylsökande med falska pass inte ska dömas till fängelse.

Héraðsdómur Reykjaness tar nu hänsyn till den nya lagen. I stället för fängelse får mannen en villkorlig dom på 30 dagars fängelse. Om han inom två års tid inte gör sig skyldig till nya brott slipper han straff för dokumentförfalskningen. Han får däremot betala rättegångskostnader på 148 800 isländska kronor.

Rätten tar i domen hänsyn till att mannen erkänt att han använt falska papper och att han varit samarbetsvillig under utredningens gång.

Här kan du läsa domen i sin helhet.