torsdag 16 februari 2017

Fljótsdalshérað stoppar nya pensionat i bostadskvarter

I bostadsområden tillåter nu Fljótsdalshérað inga nya pensionat. Den som tänker ge sig in i turistindustrin och öppna övernattningsställen får i stället hitta platser i kommunen där sådan verksamhet är tillåten. Beslutet är kommunens svar på klagomål från personer som bor granne med pensionat i Fljótsdalshérað.

En rad isländska kommuner har den senaste tiden infört restriktioner mot uthyrning av bostäder till turister. Det rör sig bland annat om Vík í Mýrdal, Djúpivogur och Kirkjubæjarklaustur. Där säger nu kommunerna nej till alla ansökningar om att göra om bostäder till övernattningsställen för turister.

De kommuner som säger nej till ny uthyrning brukar ange två huvudskäl. Dels orsakar ombyggnader till pensionat bostadsbrist, dels brukar uthyrningen följas av klagomål från grannar. Det är vanligt att närboende irriterar sig på att det aldrig känns lugnt i området eftersom nattgäster kommer och går under hela dygnet.

I Egilsstaðir - som är centralort i Fljótsdalshérað på östra Island - har tidigare den lokala företagarföreningen tagit fram informationslappar som invånarna kan sätta på olämpligt parkerade fordon. Syftet är att få turister att alltid använda campingplatsen i stället för att ställa bilen där den kan utgöra en trafikfara eller orsaka andra problem.

Informationen har den lokala ordningsstadgan som grund. Den säger att det i tätorter på kommunal mark bara är tillåtet att ställa husbilar, campingbilar och husvagnar för natten på anvisade platser. Det är dessutom enbart tillåtet att tälta på anvisade platser. Och den enda anvisade platsen är just campingplatsen.

Sedan i somras har kommunen sagt nej till nya pensionat i två bostadsområden i Egilsstaðir. Nu har kommunfullmäktige klubbat ett beslut som gäller hela Fljótsdalshérað.

Motiveringen till beslutet är att det finns tillräckligt med utrymme för övernattningsställen i områden där sådan verksamhet är tillåten enligt detaljplanen. Kommunpolitikerna vill heller inte att bostadskvarter ska börja omvandlas till områden för näringsverksamhet.

Ett annat skäl till förbudet är klagomål från närboende till befintliga pensionat. Precis som på andra ställen i landet ogillar de besökare som kommer och går dygnet runt. Inte sällan anser de att turister är högljudda, skräpar ned och saknar hänsyn.

Beslutet omfattar bara bostäder som enbart hyrs ut till turister som gästhem, pensionat eller liknande. Stoppet gäller däremot inte tillfällig uthyrning som sker genom exempelvis Air Bnb. Den som inte överskrider taket på 90 uthyrda dagar om året behöver inte söka tillstånd och kan därför fortsätta med uthyrningen. För sådan uthyrning behöver heller inte detaljplanen ändras.

Åtta av nio ledamöter i kommunfullmäktige sade ja till beslutet. Þórður Mar Þorsteinsson, som företräder ett lokalparti i fullmäktige, avstod från att rösta.

Här kan du läsa mer om det tidigare uthyrningsstoppet i Egilsstaðir.