fredag 3 februari 2017

Grönländsk sjöman omhäktad för Birna Brjánsdóttirs död

En grönländsk sjöman omhäktades i går misstänkt för inblandning i Birna Brjánsdóttirs död. Mannen hävdar alltjämt att han är oskyldig. Häktningsbeslutet har därför överklagats. Den andra sjöman som suttit häktad släpptes i går utan restriktioner. Han är inte längre misstänkt för att ha haft något med Birna Brjánsdóttirs död att göra. Polisen anar dock att han kan veta mer än han sagt i förhör.

I dag klockan 15 begravs Birna Brjánsdóttir. Ceremonin äger rum i Hallgrímskirkja i Reykjavík. Därefter är anhöriga inbjudna till en minnesstund i kustbevakningens lokaler vid flygplatsen i Reykjavík. Det skriver Birna Brjánsdóttirs mor på Facebook.

Birna Brjánsdóttir försvann tidigt på morgonen den 14 januari. Efter en utekväll med vänner gick hon omkring i centrum. De sista bilderna av Birna Brjánsdóttir i livet tas av en övervakningskamera på Laugavegur 31 klockan 5.25.

Två grönländska sjömän har i två veckor suttit häktade misstänkta för att ha dödat henne. Efter förhör under tisdagen och onsdagen valde polisen i går att släppa en av männen. Innan dess hade han inför Héraðsdómur Reykjaness intygat att han stod fast vid det han sagt under förhören.

Åklagaren krävde inget reseförbud för mannen. Polisen anser sig ha tillräcklig kännedom om vad han gjorde natten när Birna Brjánsdóttir försvann. Han reste redan i går hem till Grönland med ett flyg som lyfte från Reykjavík mot Nuuk klockan 19.49.

Mannen är inte längre misstänkt för inblandning i Birna Brjánsdóttirs död. Han är dock inte formellt avförd från utredningen och han har fortfarande status som misstänkt. Polisen tror att han kan veta mer om hur det gick till när Birna Brjánsdóttir dödades än vad han hittills berättat i förhör.

Inför frisläppandet ska mannen ha sagt att han är beredd att återvända till Island för ytterligare förhör. Det var dock inget villkor för att inte begära reseförbud. Polisen har möjlighet att med hjälp av grönländska myndigheter genomföra förhör med honom i hemlandet. Det finns också möjlighet att begära honom utlämnad om brottsmisstankarna inte avskrivs.

Den man som nu är på fri fot är i 25-årsåldern. En stor del av kvällen och natten innan Birna Brjánsdóttir försvann tillbringade han på Enski barinn i Reykjavík. Där blev han så berusad att han blev utkastad. Bland annat vann han en tävling där priset var åtta starköl.

I förhör har mannen sagt att han varit så berusad att han knappt minns något av kvällen. Flera anställda vid Enski barinn har för polisen bekräftat att mannen drack stora mängder alkohol. Det styrker polisens teori att han helt enkelt varit för full för att ha haft en aktiv roll när Birna Brjánsdóttir dödades.

Under ett par timmar hade han sällskap av en kollega i 30-årsåldern. Han drack betydligt mindre under kvällen. Han var också den som på natten körde den hyrbil som de två männen disponerade. I hyrbilen har blodspår från Birna Brjánsdóttir påträffats.

Mannen omhäktades i går i två veckor. Han ska enligt beslutet sitta i fortsatt isolering på fängelset Litla-Hraun. Under häktningsförhandlingen i Héraðsdómur Reykjaness hävdade mannen att han var oskyldig. Häktningsbeslutet har överklagats till Hæstiréttur Íslands.

Mannen häktades enligt paragraf 211 i strafflagen. Om fallet går vidare till åtal innebär det att han riskerar ett fängelsestraff på fem år till livstid. Brottsrubriceringen blir i så fall dråp eller mord.

Polisen anser sig efter de senaste dagarnas förhör ha en god bild av vad som hände när Birna Brjánsdóttir. Efter flera läckor i ett tidigt skede av utredningen har polisen den senaste tiden inte sagt mycket om utvecklingen. Polisen tror sig dock veta hur, när och var Birna Brjánsdóttir dödades. Dessutom tror sig polisen ha en god uppfattning om var kroppen kastades i havet.

De första förhören med männen genomfördes på engelska och danska. I veckan har de genomförts på grönländska med hjälp av en rättstolk.

För polisen väntar minst ytterligare ett par veckors utredningsarbete. Flera olika prover har skickats till Nationellt forensiskt centrum i Sverige för dna-analys. Svar är inte att vänta förrän i nästa vecka. Obduktionsrapporten väntas bli klar inom kort.

Birna Brjánsdóttirs död har skakat Island. En minneshögtid i Reykjavík förra helgen samlade omkring 10 000 deltagare. Manifestationer för att hedra Birna Brjánsdóttir hölls på ytterligare fyra platser. En insamling bland deltagarna gav 255 530 isländska kronor som ska skänkas till polis, räddningstjänst och kustbevakning.

Sökinsatsen var den största i landets historia. Totalt deltog omkring 800 personer från den frivilliga räddningstjänsten i sökandet efter Birna Brjánsdóttir. Räddningstjänsten har de senaste veckorna fått 1 700 nya månadsgivare.

Inför dagens begravning har Birna Brjánsdóttirs familj avböjt blommor och kransar. I stället uppmanar de allmänheten att skänka pengar till räddningstjänsten. Medierna har fått lov att närvara i kyrkan, men har ombetts att inte ta närbilder på de sörjande. Ceremonin är även öppen för allmänheten.

Här kan du läsa mer om Birna Brjánsdóttirs död.