söndag 5 februari 2017

Island är USA:s sjuttonde bästa vän i världen

Island hamnar på plats sjutton när amerikaner får ranka USA:s allierade i världen. Placeringen är densamma som när New York Times ställde samma fråga för tre år sedan. Sympatisörer till Demokraterna har en mer positiv uppfattning om Island än Republikanernas väljare. I botten på listan återfinns Nordkorea.

Det är You Gov som på uppdrag av New York Times har undersökt amerikaners attityd till 144 länder. Kanada rankas i år som USA:s närmaste allierade i världen följt av Storbritannien och Australien. Sverige hamnar på plats nio, Norge på plats tio, Danmark på plats tretton och Finland på plats fjorton.

Island är det sjuttonde mest vänligt sinnade landet i världen. Samma placering hade Island också för tre år sedan.

Demokrater ser mer positivt på Island än republikaner. Bland demokratiska väljare rankas Island som nummer 15 jämfört med nummer 19 bland republikanska väljare. Det är en omsvängning sedan 2014. Då fick Island tionde plats bland republikaner men nittonde plats bland demokrater.

USA:s största fiende i världen är Nordkorea. Både republikaner och demokrater placerar Nordkorea allra sist på plats 144.