torsdag 9 februari 2017

Självständighetspartiets Ólöf Nordal avliden i cancer

Ólöf Nordal har gått bort i cancer. Hon var Självständighetspartiets vice ordförande och alltingsledamot. Om det inte hade varit för sjukdomen hade hon också varit en av ministrarna i den regering som tillträdde i januari i år. Ólöf Nordal blev 50 år. I alltinget ersätts hon av Hildur Sverrisdóttir, kommunpolitiker i Reykjavík.

När statsminister Bjarni Benediktsson tidigare i år presenterade den nya trepartiregeringen var det ett namn som saknades: Ólöf Nordal. Hon var med när alltinget öppnades efter valet den 6 december förra året och hon deltog i sitt sista riksrådsmöte den 11 januari i år just före regeringsskiftet.

Bjarni Benediktsson utlovade en ny ministerpost till Ólöf Nordal så snart hon blivit frisk. Men så blev det inte. I går kom beskedet att Ólöf Nordal avlidit.

I senaste valet till alltinget toppade hon Självständighetspartiets lista i södra Reykjavík. Men förutom att medverka vid öppningen var det en plats hon aldrig intog. I stället har hon under tiden ersatts av Hildur Sverrisdóttir, som också representerar partiet i kommunfullmäktige i Reykjavík.

I ett årtionde var Ólöf Nordal en av de mest tongivande självständighetspartisterna. Hon valdes in i alltinget 2007, men lämnade tillfälligt politiken inför valet 2013.

Det dröjde dock inte länge innan hon var tillbaka. När Hanna Birna Kristjánsdóttir 2014 avgick från uppdraget som inrikesminister efter en medieskandal vände sig Bjarni Benediktsson till Ólöf Nordal. Året därpå valdes hon för andra gången till Självständighetspartiets vice ordförande.

Det var sommaren 2014 som Ólöf Nordal fick veta att hon hade cancer. Efter en tids bättring kom den tillbaka mot slutet av 2015. I oktober förra året lades hon in på sjukhus på grund av lunginflammation.

Ólöf Nordal blev 50 år. Hon efterlämnar make och fyra barn. Dödsbeskedet fick talmannen Unnur Brá Konráðsdóttir att ställa in gårdagens planerade debatter i alltinget.

Efterträdare blir alltså Hildur Sverrisdóttir, som varit ersättare för Ólöf Nordal i alltinget de två senaste månaderna. I valet var hon nummer fyra på Självständighetspartiets lista i södra Reykjavík. Hildur Sverrisdóttir är 38 år. Precis som Ólöf Nordal är hon utbildad jurist.

En rad nuvarande och tidigare kollegor i alltinget uttryckte i går sin sorg över beskedet. Piratpartiets Ásta Guðrún Helgadóttir skriver på Facebook att hon lärde känna Ólöf Nordal redan som barn. Då lekte hon nämligen med en av Ólöf Nordals söner och var också hemma hos familjen:
"Därför var det lite konstigt att 15 till 20 år senare ha kommit in i alltinget och Ólöf var inrikesminister. Ólöf Nordal var sannolikt den bästa inrikesministern som Island haft, och hon åtnjöt respekt långt över alla partilinjer - rättvis, skärpt och beredd att se saker ur en annan synvinkel. Det var en stor heder att få arbeta med henne."
En annan piratpartist, Birgitta Jónsdóttir, skriver på Facebook om "en unik människa som lyckades vinna förtroende över partilinjer i viktiga frågor". Helgi Hrafn Gunnarsson, som representerade Piratpartiet i alltinget förra mandatperioden, minns på Facebook Ólöf Nordal som en saklig och ärlig politiker:
"Hon brydde sig uppriktigt om människor. Hon lyssnade, tänkte innerligt på det som sagts och svarade med verklig respekt; inte denna respekt som vi alla är skyldiga att visa, utan långt utöver några krav från tinget eller folket. Det var respekt för det som vi gjorde där."
Gröna vänsterns Svandís Svavarsdóttir skriver på Facebook om en "flink och tolerant" politiker. Ljus framtids Óttarr Proppé är en annan som på Facebook beklagar Ólöf Nordals bortgång:
"Ólöf var en unik kvinna. Hon var en stark politiker, rättvis och rolig. Det var en stor heder för mig att få lära känna och arbeta med henne. Världen är fattigare av Ólöfs frånfälle. Hon är djupt saknad."
Árni Páll Árnason, tidigare ledare för Socialdemokraterna, studerade juridik på universitetet tillsammans med Ólöf Nordal. Långt senare återupptog de vänskapen i alltinget. På Facebook beskriver han henne som "alltid uppriktig och innerlig, ärlig, rådig och varm". Partikamraten Katrín Júlíusdóttir skriver på Facebook om en person som kommer att djupt saknad. Liknande minnen har även Oddný G. Harðardóttir, Logi Már Einarsson och Dagur B. Eggertsson.