torsdag 2 februari 2017

Vill avskaffa straff för att smäda utländska statschefer

Riv upp lagen som gör att den som smädar en utländsk statschef kan dömas till sex års fängelse. Det kräver sex av Gröna vänsterns alltingsledamöter i en motion. Lagen har sällan tillämpats - men genom åren har författarna Steinn Steinarr och Þórbergur Þórðarson bägge dömts för att ha smädat Adolf Hitler.

I tisdags kallades USA:s president Donald Trump för "fascist, kvinnohatare och rasist" i alltingets talarstol. Uttalandet fälldes av Piratpartiets Þór­hild­ur Sunna Ævars­dótt­ir. Enligt isländsk lag är det inte osannolikt att hon skulle kunna dömas till fängelse för uttalandet.

Sedan länge finns en lag som säger att det är brottsligt att smäda en främmande stat, statsöverhuvud eller flagga. Brottet kan ge upp till två års fängelse. Om det bedöms som grovt är maxstraffet sex år. Att smäda en ambassadör eller att kränka en ambassads territorium är straffbart enligt samma lag.

Bestämmelsen har sällan tillämpats. Men vid de tillfällen någon dömts för smädelse har domarna blivit uppmärksammade.

Författarna Steinn Steinarr och Þórbergur Þórðarson har bägge dömts för smädelse av Adolf Hitler. Steinn Steinarr var med om att hala den tyske vicekonsulns hakkorsprydda flagga i Siglufjörður. Det gav honom två veckors fängelse. Þórbergur Þórðarson beskrev i en tidningsartikel Adolf Hitler som en galen blodhund. Straffet blev 200 isländska kronor i böter.

Bägge händelserna inträffade när Adolf Hitler satt vid makten. Det var den tyska ambassaden på Island som vände sig till myndigheterna med uppmaning om att utreda om uttalandena var brottsliga.

Sedan 1995 har förslag om att avskaffa lagen om smädelse lagts fram flera gånger. Senast var i våras. Då var det fyra politiker från Gröna vänstern som undertecknat förslaget. Det hann dock inte behandlas före valet.

Nu lägger sex ledamöter från Gröna vänstern samma motion på nytt. I förslaget nämns inte Donald Trump. I stället används Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan och den tyske komikern Jan Böhmermann som exempel. Politikerna skriver att de inte vill riskera en situation där en islänning kan råka ut för samma öde som Jan Böhmermann.

Vidare skriver ledamöterna att dagens lagstiftning utgör - även om den sällan tillämpas - en oacceptabel inskränkning av yttrandefriheten. Kränkningar av en ambassads territorium kan enligt politikerna redan straffas på annat sätt.

En av undertecknarna är Steingrímur Jóhann Sigfússon, som första gången var med om att lägga ett liknande förslag 1995. Övriga undertecknare är Steinunn Þóra Árnadóttir, Bjarkey Olsen Gunnarsdóttir, Ari Trausti Guðmundsson, Kolbeinn Óttarsson Proppé och Orri Páll Jóhannsson.

Här kan du läsa mer om det förslag som lades i våras.