fredag 31 mars 2017

25-årig man åtalas för mordet på Birna Brjánsdóttir

En 25-årig grönländsk man åtalas för mordet på Birna Brjánsdóttir. Han åtalas dessutom för grovt narkotikabrott. Mannen riskerar nu livstids fängelse. Han har suttit häktad i tio veckor misstänkt för att ha fört bort och dödat Birna Brjánsdóttir. I går omhäktades han vid Héraðsdómur Reykjaness i ytterligare fyra veckor.

Tidigt på morgonen den 14 januari i år försvann 20-åriga Birna Brjánsdóttir. De sista kända bilderna på henne togs av en övervakningskamera på Laugavegur i Reykjavík. Hon var då på väg hem efter en utekväll med vänner. Hon anmäldes försvunnen när hon inte kom till sitt jobb på Hagkaup i Kringlan senare på dagen.

På Laugavegur tros hon frivilligt ha satt sig i en hyrbil som disponerades av två grönländska sjömän. Bilen kördes till hamnen i Hafnarfjörður där trålaren Polar Nanoq - som bägge männen arbetade på - låg i väntan på att gå ut och fiska större kungsfisk.

Vid hamnen stod bilen parkerad en längre stund. Där ska 25-åringen enligt polisens misstankar ha attackerat Birna Brjánsdóttir. Därefter tros mannen ha lagt den då medvetslösa Birna Brjánsdóttir i bagageutrymmet. Kroppen kastas sedan i havet någonstans på sydkusten. Den hittas åtta dagar senare på stranden vid Selvogur.

Polisens misstankar riktades snart mot de två sjömännen. Efter att trålaren återvänt till Hafnarfjörður hittades inte bara Birna Brjánsdóttirs id-kort ombord. Polisen fann även 23 kilo hasch.

Bägge männen häktades i två veckor. 25-åringens kollega begärdes inte omhäktad och han är inte längre misstänkt för något brott. Han är nu tillbaka ombord Polar Nanoq. 25-åringen har däremot suttit häktad i tio veckor.

Inför gårdagens häktningsförhandling vid Héraðsdómur Reykjaness var frågan om åklagaren skulle begära mannen häktad i ytterligare två veckor i väntan på åtal eller om åtalet skulle komma direkt. Beskedet var alltså att mannen nu åtalas både för mord och för grovt narkotikabrott. Samtidigt förlängdes häktningstiden med ytterligare fyra veckor.

Åtalet har inte offentliggjorts. Att det kom redan i går tyder dock på att bevisläget mot 25-åringen betraktas som gott. Sedan tidigare har blodspår från Birna Brjánsdóttir påträffats i hyrbilen. Ytterligare dna-analyser ska ha stärkt misstankarna mot 25-åringen.

25-åringen har erkänt smugglingsförsöket av narkotika från Danmark till Grönland. Han har däremot hela tiden nekat till att ha dödat Birna Brjánsdóttir.

Om mannen fälls för mord är straffet minst fem års fängelse och högst livstid. Straffet för grovt narkotikabrott är upp till tio års fängelse. Den vanligaste strafflängden som utdöms för mord på Island är sexton års fängelse. Om 25-åringen döms både för mord och grovt narkotikabrott är det därför sannolikt att straffet blir något längre än sexton år.

Det är inte klart när åtalet kommer att inges till Héraðsdómur Reykjaness. Inte heller är det klart när rättegången börjar.

Här kan du läsa mer om Birna Brjánsdóttirs död.