måndag 20 mars 2017

Allt fler olyckstillbud vid DjúpalónssandurOlyckstillbuden vid Djúpalónssandur på Snæfellsnes blir allt fler. Vid flera tillfällen har besökare slagits omkull och spolats bort av vågorna. De senaste åren har dock inga dödsolyckor inträffat på stranden. Men kommunchefen Kristinn Jónasson befarar att vågorna snart kommer att kräva människoliv.

Sedan 2013 har antalet besökare till Djúpalónssandur på Snæfellsnes ökat med 85 procent. Vissa nöjer sig med att beskåda utsikten från en plattform nära parkeringsplatsen, men många går ned till stranden där det bland annat finns lämningar från fartyg som gått på grund just utanför stranden.

Vid Djúpalónssandur finns en varningsskylt som berättar om förrädiska vågor och stora djupskillnader direkt utanför stranden. Men hittills har den inte lyckats avskräcka turister från att ge sig ut i vattnet eller att gå nära vågorna.

Det senaste allvarliga olyckstillbudet inträffade den 13 mars. Då var det flera turister som överraskades av en kraftig våg. Samtliga hamnade i vattnet och fördes med vågorna ut mot havet. De hade dock turen att fastna på en sandbank. Därifrån kunde de rädda sig. Annars hade risken varit stor för att en eller flera av dem skulle ha drunknat.

Kristinn Jónasson är kommunchef i Snæfellsbær. Han jämför situationen vid Djúpalónssandur med Reynisfjara på sydkusten. Han säger i Morgunblaðið att kommunen tillsammans med bland annat nationalparken undersöker hur besökare bättre ska kunna varnas för de farliga vågorna:
"Skyltar säger inte mycket. De finns bara där och verkar inte ha någon avskräckande effekt. ... Vi fruktar att hamna i något som vi inte vill hamna i. Ingen vill råka ut för att förlora människor där."
I februari inträffade ett annat tillbud vid Djúpalónssandur. Då var det en slovakisk turist som klädde av sig naken och gick i vattnet för att simma. Guiden Teitur Þorkelsson blev vittne till händelsen. Han filmade den och publicerade filmen på Facebook. Han säger till RÚV att han aldrig sett något liknande på platsen:
"Det är mycket underligt som man ser i branschen, men jag visste inte vad mannen höll på att göra. Jag visste inte om han var på väg ut i havet eller vad, men så var han så rysligt glad och då kunde detta inte vara ett självmordsförsök."
Strax efter att mannen gått i vattnet spolades han upp på stranden av vågorna. Han skrattade hela tiden och verkade inte tro att vågorna kunde vara farliga. Teitur Þorkelsson talade med mannen och förklarade att det var förknippat med fara att ge sig ut i vattnet. Mannen lyssnade inte utan gick snart i på nytt.

Klippet ovan är filmat sommaren 2015. Det visar hur vågorna vid Djúpalónssandur plötsligt kan växa i storlek och fälla besökare som rör sig på stranden.

Här kan du läsa mer om olyckor vid Reynisfjara.